Uštedite na vremenu

Od jedne smjese napravite pet kolača

ilustracija
22.12.2025.
u 15:38

Dobra vijest je da postoji recept za tijesto od kojeg možete napraviti više vrsta suhih kolača

Za blagdane smo svi u strci - pospremamo, kupujemo i zamatamo poklone, smišljamo što ćemo kuhati i koje ćemo kolače peći, a kako biste si barem malo uštedjeli na vremenu, dobra vijest je da postoji recept za tijesto od kojeg možete napraviti više vrsta suhih kolača.

Sastojci za početnu masu:
- 500 g brašna (u tijesto ide 340 g brašna (pola oštro i pola glatko ili samo glatko))
- 200 g šećera
- 250 g maslaca
- 1 jaje i 1 žumanjak
- vanilija u prahu ili vanilin šećer
- mrvica soli

Dodatni sastojci za različite vrste kolača:
1. BADEM KEKSIĆI: 50 g mljevenih badema, korica limuna, marmelada po vrhu i šećer u prahu.
2. ZVJEZDICE SA ORASIMA Za tijesto: 80 g mljevenih oraha, mrvica cimeta mrvica praška za pecivo Za preljev: 80 g čokolade 50 g sjeckanih oraha.
3. KOKOS KIFLICE: 30 g kokosovog brašna, kašičica praška za pecivo, 1 kašika krem sira, kajmaka, vrhnja ili nekog drugog sličnog sastojka.
4. LJEŠNJAK KESIĆI: 50 g prženih lješnjaka za tijesto i kasnije za oblikovanje oko 30 g lješnjaka, 3 kašike smeđeg šećera i malo cimeta.
5. ČOKOLADNI KOLAČIĆI: 50 gr čokolade za kuhanje, 10 g kakao praha, korica cijele i sok pola naranče. Kasnije čokolada s okusom naranče za spajanje ili stavljanje po vrhu.

Priprema
Pripremite 250 g maslaca koji treba da bude da bude 1 sat na sobnoj temperaturu prije pravljenja keksića. Dodajte 200 g šećera, vaniliju u prahu ili vanilin šećer i mrvicu soli te masu fino izradite. Za ovakvu vrstu keksića koristite mješavinu glatkog i oštrog pšeničnog brašna jer daju optimalnu strukturu. Finoća od glatkog a hrskavost od oštrog brašna je ono što želimo da postignemo.
Pripremite 500 g brašna ali iskoristite 340 g. Ostatak ostavite sa strane da imate za posipanje radne površine dok razvlačite keksiće.
Tijesto mijesite tek koliko je potrebno da se sastojci promiješaju. Kada pravimo keksiće ne želimo dobiti gumenu strukturu kao kod kruha pa je stoga potrebno da se tijesto što kraće mijesi da se gluten ne razvije previše. Kada ste tijesto umijesili podjeli te ga na 5 jednakih dijelova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata