IZUZETAN USPJEH BRITANSKE TVRTKE

Četiri moćne grupacije prihvatile da preuzumu 82 posto rude iz Vareša

21.04.2022.
u 18:44

Četiri glavne grupacije za trgovinu robom prihvatile su da preuzumu 82 posto proizvodnje iz Vareša na 24 mjeseca

Iz britanske kompanije Adriatic Metals, vlasnice Eastern Mininga koja posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju polimetala kod Vareša, izjavili su da su "nevjerojatno zadovoljni" postignutim preliminarnim ugovorima za rudne koncentrate.

Četiri glavne grupacije za trgovinu robom prihvatile su da preuzumu 82 posto proizvodnje iz Vareša na 24 mjeseca. Trafigura, Transamine i neimenovana europska topioničarska grupa će preuzeti rudu cinka, dok će Glencore i Transamine uzeti srebreno-olovni koncentrat.

Preostalih 18 posto će se prodati na promptnom tržištu ili kasnije iskoristiti za još jedan otkupni posao, priopćili su iz Adriatic Metalsa.

Paul Cronin, izvršni direktor Adriatic Metalsa, dodao je da visoka razina interesa potvrđuju privlačnost koncentrata iz Vareša i "potkrepljuju izuzetne financijske pokazatelje projekta".

Ugovori o otkupu bili su jedan od krajnjih uvjeta za povlačenje 143 milijuna dolara dužničkog kapitala i paketa tantijema dogovorenih s financijerom Orionom u siječnju. 

Cronin je danas rekao da očekuje da će se ovo nalazište početi eksploatirati u trećem kvartalu 2022. godine. Četiri potencijalna kupca sada će ući u zaštitno razdoblje dok se konačni uvjeti dogovore, dodao je Cronin.

U ovaj posao nije uključeno osiguranje od cijene, rekao je Cronin, dodajući da su uvjeti većinom u skladu s osnovnim pretpostavkama korištenim u studiji izvedivosti iz prošlog kolovoza. Jedna razlika je promjena u troškovima obrade za oba koncentrata kako bi odražavala rastuće troškove energije, stoji u priopćenju, piše Slobodna Bosna.

Dakle, umjesto da iznose 65 dolara po toni za koncentrat olovo-cink i 195 dolara po toni za srebro, troškovi obrade su porasli na 160 dolara po toni odnosno 230 dolara po toni, ali negativni utjecaj je anuliran porastom cijena metala, pa će tako rastuće cijene roba "više nego nadoknaditi" ove povećane naknade, rekli su iz Adriatic Metalsa.

Tako recimo cink trenutno vrijedi 4500 USD po toni - 1500 USD skuplje od pretpostavke o cijeni iz studije izvodivosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije