Moratorij na zapošljavanje

Četiri ministarstva traže suglasnost za angažman 27 novih zaposlenika

11.03.2016.
u 07:00

Moratorij na zapošljavanje u federalnim institucijama doveo je do ušteda i jačanja financijske discipline, ali tu su i problemi u izvršavanju zakonskih obveza zbog nedostatka zaposlenika

Sve veći broj federalnih ministarstava i drugih institucija obraća se Vladi FBiH sa zahtjevom za angažiranje novih zaposlenika, piše Večernji list BiH.

Nedostaje djelatnika

Više puta produljivani moratorij na zapošljavanje u federalnim institucijama doveo je do ušteda i jačanja financijske discipline. Međutim, rezultat primjene ove mjere su i problemi u izvršavanju zakonskih obveza i zadaća institucija zbog nedostatka zaposlenika. Tako je Ministarstvo prometa i veza zatražilo od Vlade odobrenje za angažiranje barem sedam zaposlenika temeljem ugovora o djelu. Ukupan broj trenutačno zaposlenih u ovom važnom ministarstvu je 42, što je tek polovina od ukupno 82 sistematizirana izvršitelja.

U proteklom razdoblju prestao je radni odnos za tri državna službenika zbog smrti ili odlaska u mirovinu. Ministarstvo sada traži angažiranje nedostajućih zaposlenika po ugovoru o djelu jer je zbog moratorija Vlade zabranjeno raspisivanje javnih natječaja za popunu radnih mjesta. Gotovo istovjetni problem muči i Ministarstvo trgovine. Pravilnikom o unutarnjoj sistematizaciji planirana su 42 radna mjesta s 47 izvršitelja. Kadrovska popunjenost na kraju prošle godine bila je takva da je popunjeno 27 radnih mjesta ili 64,30 posto. Kako bi moglo učinkovito obavljati svoje poslove, Ministarstvo trgovine je od Vlade FBiH zatražilo odobrenje za angažiranje četiri nova zaposlenika.

Važećim pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti utvrđeno je 50 radnih mjesta, od kojih je u ovom trenutku prazno sedam. Krajem prošle godine jedan zaposlenik otišao je u mirovinu, a redovito se ovo ministarstvo, kako tvrde u svom dopisu Vladi, suočava s problemom višemjesečne odsutnosti zaposlenika zbog bolovanja. Zbog toga traže suglasnost za angažman dva nova zaposlenika temeljem ugovora o djelu.

Preraspodjela

- Pokušali smo internom preraspodjelom riješiti problem smanjenog broja zaposlenika. Međutim, bez prijema novih zaposlenika, barem za obavljanje neodgodivih redovitih poslova nužnih za neometano funkcioniranje, nemoguće je osigurati uspješno i učinkovito obavljanje poslova iz djelokruga rada Ministarstva, navela je u svom pismu Vladi ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović.

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne skrbi sistematizirano je ukupno 101 radno mjesto, a popunjeno ih je 77. Opseg poslova ovog ministarstva, kako tvrdi ministar Vesko Drljača, konstantno se povećava, a broj zaposlenih zbog odlaska u mirovinu smanjuje. Stoga je ovom ministarstvu potrebno najmanje 14 novih zaposlenika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije