Ne ignorirajte ove promjene

Često zanemaren zdravstveni problem mogao bi biti simptom smrtonosne bolesti

07.03.2024.
u 07:45

Ne ignorirajte promjene vezane uz mokrenje niti krv u mokraći. Simptomi raka mokraćnog mjehura često nalikuju na infekciju mokraćnog sustava pa su ih mnogi skloni zanemariti

Rak mokraćnog mjehura je među 10 najčešćih vrsta karcinoma u svijetu. Šesti je najčešći karcinom kod muškaraca, odnosno deveti kada je riječ o oba spola. Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da bi se razvoj ovog karcinoma često mogao spriječiti kad se ne bi zanemarivali simptomi.

Poznato je da se bolest razvija sporo, što znači da je vjerojatnije da će pogoditi one starije od 75 godina – ali se može naći i kod mlađih odraslih osoba, piše Ordinacija.hr

Rizični čimbenici

Pušenje povećava rizik obolijevanja od raka mokraćnog mjehura oko 5 –  7 puta i većina obolljelih su kronični pušači. Naime, karcenogene tvari iz duhanskog dima izlučuju se mokraćom kroz bubrege, a tijekom prolaska kroz mokraćni mjehur pridonose razvoju tumora.

Osim pušenja, ima još rizičnih čimbenika koji potenciraju razvoj raka mokraćnog mjehura :

- dugotrajna izloženost industrijskim kemikalijama – anilinske boje, aromatski amini

- shistosomijaza – infekcija parazitom Schistosoma haematobium (čest u Egiptu)

- kemoterapia citostaticima – npr. ciklofosfamid ili fenacetin

- zračenje male zdjelice

- dugotrajna uporaba analgetika

- kamenci u mokraćnom sustavu

- kronična infekcija mokraćnog mjehura

- naslijeđe

Rana dijagnoza je ključna

Kao i kod svake druge vrste raka, brzo postavljanje dijagnoze ključno je u liječenju bolesti prije nego što on proširi. Međutim, uobičajeni simptomi povezani s ovom bolešću često se zanemaruju ili brzo odbacuju. Primjerice, najčešći znak raka mokraćnog mjehura je krv u urinu, a ima ga čak 80 posto dijagnosticiranih.

Zuji vam u ušima? Evo što može biti razlog tome

No to je obično bezbolno i ljudi su to skloni ignorirati. Iako krv u urinu nije odmah i znak da imate rak mokraćnog mjehura, i može biti simptom brojnih drugih stanja, svakako se javite liječniku.

Simptomi koje ne smijete ignorirati

- Osim povremene ili stalne krvi u urinu postoje još neki znakovi upozorenja na koje treba obratiti pozornost :

- potreba za češćim mokrenjem

- osjećaj peckanja prilikom mokrenja

- iznenadni nagoni za mokrenjem

Znakovi koji bi mogli ukazivati na to da je rak mokraćnog mjehura već dosegao uznapredovali stadij i proširio se na druge dijelove tijela uključuju:

- bol u zdjelici

- bol u kostima

- oticanje nogu

- nenamjerni gubitak težine

Naravno da može biti riječ i o drugim stanjima, no svakako se ovi simptomi ne smiju zanemariti. Mnogi, naime, pretpostave da je riječ “samo” o infekciji mokraćnog sustava i liječe se kod kuće raznim čajevima.

Bilo koji od ovih simptoma, upozoravaju liječnici, razlog je za odlazak liječniku. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?