pomoćnik federalnog ministra zdravstva

Čerkez: Nadam se da je omikron početak kraja pandemije

10.12.2021.
u 08:20

"Novi soj koronavirusa omikron, još nije sekvencioniran, točnije, potvrđen u Bosni i Hercegovini, ali to vjerojatno ne znači i da ga nema, rekao je za N1 pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez. Govoreći o omikronu, ističe kako zatvaranje granica ne bi donijelo ništa dobro.

“Postoji uvijek način da virus uđe, to smo vidjeli i s deltom i svim drugim sojevima. Jedina stvar koja zabrinjava jeste da je to soj koji ima preko 52 mutacije, od čega je 30 mutacija na samom šiljku što daje očito mogućnost bržeg prijenosa, a sama klinička slika mislim da je još rano govoriti hoće li ovo biti početak kraja ili nastavak, to ćemo morati malo sačekati jer sada najviše informacija imamo iz Južne Afrike, malo je to specifično”, kazao je Čerkez.

Dalje je dodao kako se nada da je omikron početak kraja pandemije.

“Dakle, to je osobno nadanje, nije zasnovano ni na kakvoj još znanstveno pretpostavci više je zasnovano na nadi i možda malo na rezultatima iz Južne Afrike, pa i Portugala”, dodao je.

Govoreći o CTP (cijepljen, testiran, prebolio) koji je trebao biti uveden 20. prosinca u Federaciji BiH, ali nije nego je ta odluka prebačena na županijske vlasti, Čerkez kaže kako su donijeli mjere na razini federalne vlade. 

"Imamo ih, ali poštuju li se. Županija svaka shodno svojoj epidemiološkoj situaciji i kapacitetima mora procijeniti na koji način će ovu temu tretirati. Za sada se županije nisu oglasile po pitanju uvođenja VTP pravila. Vjerujem da će neki od županija pratiti situaciju u narednom razdoblju i ako se budu odlučivali uvesti to pravilo da će to uraditi sljedeće godine nakon zimskih raspusta”, smatra Čerkez.

Smatra kako federalna vlada nije uvodila previše restriktivne mjere, ali ga brine visoka smrtnost od posljedica zaraze koronavirusom.

“A ta je smrtnost posljedica niske stope ciepljenja sada u ovom trenutku, zatim, posljedica nedostatka resursa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i u samoj kulturi našeg stanovništva koji obično čeka zadnji tren da krene prema bolnici”, poručio je Čerkez.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?