Naslovnica Vijesti

Centralna banka BiH: Potvrđen kreditni rejting BiH

13. rujna 2017. u 17:47 0 komentara 101 prikaza

Međunarodna agencija ''Standard and Poor's'' potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B sa stabilnim izgledima.

Rejting se bazira na činjenici da je fiskalni deficit održiv, uprkos kašnjenju nastavka Proširenog programa (Extended Fund Facility - EFF) koji je odobren prošle godine od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i da ekonomija zemlje ima umjeren rast, a koji pozitivno utječu na fiskalne prihode, navode analitičari Agencije ''Standard and Poor's'' u obrazloženju.

Stabilni izgledi odražavaju mišljenje analitičara ove agencije da će vlada biti u mogućnosti pokriti financiranje proračunskih potreba na domaćem tržištu kapitala i da će se u idućih 12 mjeseci usmjeriti na ispunjavanje uslova iz Proširenog programa (EFF aranžmana) s MMF-om. Vanjski dug je ocijenjen kao relativno nizak i pod povoljnim uvjetima kreditiranja.

Kreditni rejting BiH mogao bi biti smanjen ukoliko u idućem razdoblju ne bi bilo predviđene tranše MMF-a, pa bi došlo do potrebe za financiranjem izvana i do pritiska nelikvidnosti na nivou oba entiteta u idućih 12 mjeseci.

Agencija ''Standard and Poor's'' je ustanovila da je BiH opredijeljena očuvanju nezavisnosti Centralne banke BiH i stabilnosti monetarne politike po principima valutnog odbora pod kojim se podrazumijeva puna pokrivenost monetarne baze deviznim rezervama centralne banke, priopćila je Služba za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.