čišćenje vlastitih redova

Čelništvo SDA nastoji spriječiti tuzlanski scenarij u Krajini

26.03.2018.
u 11:30

Krizi u Stranci demokratske akcije (SDA) ne nazire se kraj, iako čelništvo uz Bakira Izetbegovića tvrdi da je sve ono što se ovih dana događa u tuzlanskoj i sarajevskoj županijskoj organizaciji, a što je kulminiralo smjenom jedne i najavom smjene druge županijske Vlade, “kontrolirano čišćenje vlastitih redova”, piše Večernji list BiH.

Ono na što se čelništvo SDA trenutačno fokusiralo, uz pokušaj stabilizacije stanja u tuzlanskoj i sarajevskoj županijskoj organizaciji stranke, preveniranje je sličnog scenarija u Unsko-sanskoj županiji.

Stabiliziranje stanja

Situacija oko tamošnjeg SDA je prilično konfuzna i napeta. SBB i jedna u nizu stranaka nastalih izdvajanjem iz SDA, Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), ozbiljno ugrožavaju dominaciju SDA na tom prostoru. Pogoduju im i frakcijske borbe u SDA, koje su do sada eskalirale u Bužimu, do sada najjačem uporištu ove stranke, i to ne samo u USŽ-u. Skoro cijeli općinski odbor je odlučio istupiti iz SDA i prikloniti se SBB-u, što je uz sve aktivniju ulogu Nezavisnog bloka (NB) Senada Šepića u Krajini, bio signal za uzbunu u središnjici SDA u Sarajevu.

U akciju stabiliziranja stranke u USŽ žurno je poslan Šefik Džaferović. Iz Sarajeva, barem formalno, stiže i potpora aktualnom predsjedniku županijskog odbora i federalnom ministru Šemsudinu Dediću. Međutim, dobri poznavatelji prilika ističu da Dedić, zbog manjka karizme, ali i činjenice da zbog obveza u federalnoj Vladi uglavnom boravi u Sarajevu, ne kontrolira situaciju te da nije u stanju očuvati stranku od novih udara i slučaja poput bužimskog.

Kao glavni argument opstanka, pa čak i jačanja SDA kao najveće bošnjačke stranke, Izetbegović i njegovi suradnici navode činjenicu da se SDA kroz proteklih skoro tri desetljeća postojanja susretao s odvajanjem frakcija koje kao samostalne stranke nisu uspjele ugroziti dominaciju SDA. Kao primjere navode Muslimansku bošnjačku organizaciju (MBO) Adila Zulfikarpašića, Stranku za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića, pa i već spomenuti A-SDA.

Neovisni blokovi

No, tek ostaje vidjeti kako će proći čak četiri nove stranke čiji su vodeći kadrovi stasali u SDA i koje primarno računaju na glasačko tijelo kojem se obraća i SDA. Riječ je o Nezavisnom bloku, čiju okosnicu čine SDA-ovi zastupnici u državnom Parlamentu – Senad Šepić, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović. Potom, tu je Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), koju predvodi načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, te dvije stranke u osnivanju – Pokret demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića i “narodnjaci” Elmedina Konakovića.

Ove stranke bi, posebno u županijama iz kojih potječu njihovi lideri, mogle ugroziti dominaciju SDA već na idućim izborima.

Tim prije, jer su sve spomenute sklone surađivati i koalirati s do sada najvećim oponentnom SDA, Savezom za bolju budućnost (SBB).•

Ključne riječi
SDA

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?