sastanak

Čelnici triju županija razmatrali situaciju u vezi s epidemijom koronavirusa

Fena
27.03.2020.
u 18:10

Čelni ljudi Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Hercegbosanske županije (HBŽ) u petak su u Širokom Brijegu s vodstvom Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar razgovarali o mjerama koje se poduzimaju u borbi protiv širenja novog koronavirusa (Covid-19).

Nakon sastanka ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a Tomislav Pejić rekao je kako su dvije osobe iz ZHŽ-a koje su pozitivne na koronavirus, hospitalizirane u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar.

- Oni su stabilni, intenzivno se brinu za njih na infektivnom odjelu SKB Mostar. Što se tiče ostalih pozitivno dokazanih oboljelih u ZHŽ-u, u kućnim su uvjetima, stabilno su, obilaze ih obiteljski liječnici i djelatnici domova zdravlja - ocijenio je Pejić, dodavši da "nulti pacijent" nije pronađen.

U ZHŽ-u se trenutno uzimaju brisovi bliskih kontakata zaraženih osoba koji se zatim šalju na SKB Mostar kako bi se utvrdilo jesu li te osobe zaražene novim koronavirusom.

- Jučer su urađena 32 testa, danas dodatnih par testova prvih kontakata obitelji oboljelih i rezultate čekamo večeras. Briseva za sada imamo dovoljno - kazao je Pejić.

Govoreći o situaciji na SKB Mostar, ravnatelj te zdravstvene ustanove Ante Kvesić kazao je kako trenutno problem nije u nedostatku novca.

- Problem zaštitnog materijala, maski, kapa… ovog trena nije u novcima, nego što te robe nema na tržištu. Cijeli svijet je u ogromnoj potražnji za tim sredstvima. Imamo dovoljno novaca za opremu, imali smo strahovito puno donacija, ali to nije dovoljno - rekao je Kvesić.

Po Kvesićevim riječima, SKB Mostar se za ovakvu situaciju spremao mjesecima, sve snage usmjerene su na borbu protiv pandemije, a od danas se radi samo s onkološkim pacijentima i hitni operacijski zahvati.

- Išli smo sa stupnjevanim modeliranjem i premodeliranjem bolnice. Izolatori smo pripremili prije tri mjeseca za 16 pacijenata. Situacija je pokazala da je tih 16 kreveta malo, pa smo cijelu zgradu uprave, infektivnog i kožnog pretvorili u Covid-19 kliniku - dodao je Kvesić.

Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić kazao je kako je današnji sastanak u Širokom Brijegu bio neformalne prirode i na njemu nisu usvojeni nikakvi zaključci.

Po njegovim riječima, razgovaralo se o situaciji u tri županije i načinu na koji djelovati u vrijeme pandemije.

- Iz dana u dan uviđamo da se naši građani pridržavaju mjera. Na tome ćemo inzistirati jer je to jedini način za obranu od koronavirusa. Mi donosimo mjere koje će biti sve strože i nadziremo te mjere, ali isto tako iz dana u dan imamo sve primjetnije poštivanje tih mjera - kazao je Ćosić.

Predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Jozić kazao je da u HBŽ-u za sada nema niti jedan potvrđen slučaj Covida-19, a trenutno se čekaju rezultati četiri testa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?