Obišli smo gradilišta na jugu Hercegovine

Čeka se završetak stolačke obilaznice i prilaza naseljima prema Neumu

29.07.2022.
u 15:40

Posljednje 3-4 godine jedna od najeksploatiranijih tema u bh. medijima bila je gradnja ceste Stolac - Neum, piše Večernji list BiH. Posebice su u tome prednjačili kolege iz redakcija sjevernije od Mostara koji su sve spinove o gradnji gutali, ribarski rečeno, "kao sval mamac". Usput je udaljenost između Stoca i Neuma smanjena za nepunih 12 km, na 36,5 km, umjesto stvarnih blizu 48 km. Bilo je i drugih čudesa od kojih je jedno potencijalno opasno, a glasi da se udaljenost od tih, kako su pisali, 36,5 km može prijeći za 20 minuta.

Otvorenje

Može, ali zrakoplovom. Maksimalno dopuštena brzina je 80 km na sat, pa računajte. Uz takve procjene i ocjene, magistrala je otvorena 30. lipnja. Večernjak je o provizornosti informacija o gradnji, koje svakodnevno kolaju u medijskom prostoru, pisao početkom lipnja, kada smo i obišli kompletnu trasu. Tom prilikom smo, na poticaj Stočana, ustvrdili kako magistrala neće biti završena dok se ne uradi stolačka obilaznica dužine 1,3 km. Svatko tko prolazi kroz Stolac cestom za Neum može se u to i uvjeriti. Promet prema bh. rivijeri za sada se odvija preko Podgradske ćuprije, koja je izgrađena početkom 18. stoljeća. Preko ćuprije duge 26,5 m i maksimalne širine 4,8 m treba na magistralu, nakon čega slijedi 8 km prometnice do Drenovca izgrađene 1983., pa tek onda 36,6 km do Vranjeva Sela, dokle su od Neuma sredinom pretprošlog desetljeća izgrađena 3 km. To je tih 11 kilometara koji nedostaju u informacijama o magistrali M17.3 Neum - Stolac. Ovih dana ponovno smo prošli dionicom od Stoca do Hutova, a viđeno nas nije tako uvjerilo da će u ugovorenom roku stolačka obilaznica, koja će omogućiti nesmetano prometovanje autobusa i kamiona prema Neumu, biti završena. Na budućem kružnom toku na uzlazu u Stolac bio je samo jedan bager, dok su s druge strane kroz ravnicu Vidova Polja graditelji ažurniji.

Magistrala

Tek kad stolačka obilaznica bude završena bit će završena magistrala Stolac - Neum, do tada nam valja preko ćuprije stare više od 200 godina preko koje mogu samo lakša vozila. A čeka se i završetak prilaza naselju Hutovo. Kako ta cesta vodi dalje prema Ravnom i Zavali, to se odražava i na turističke posjete spilji Vjetrenici. Od silaska sa sad već "legendarne" magistrale do Hutova, kilometar-dva ceste, valja makadamom preko trase bivše uskotračne željeznice uz rizik da ne svratite u čije dvorište. Za nadati je se kako će sve biti gotovo uskoro, u rokovima, kako bi se ovaj kraj prometno potpuno povezao i oživio.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije