Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Čavara: Zakon o radu stupa na snagu 20. kolovoza

Zakon će u Službenim novinama FBiH biti objavljen 12. kolovoza te bi trebao stupiti na snagu 20. kolovoza, osam dana nakon objave
07. kolovoza 2015. u 12:43 0 komentara 504 prikaza
Marinko Čavara

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara danas je izrazio zadovoljstvo što je potpisao ukaz o proglašenju Zakon o radu, koji je usvojen u oba doma Parlamenta FBiH. 

- Od tajnice Vlade FBiH dobio sam informaciju da će Zakon u Službenim novinama FBiH biti objavljen 12. kolovoza te bi trebao stupiti na snagu 20. kolovoza, osam dana nakon objave, kazao je Čavara za Fenu.

Nada se da će tim zakonom tržište rada oživjeti i omogućiti novo zapošljavanje radnika i slobodu u privatnim poduzećima.

- S druge strane, stvorile su se tenzije o kolektivnom ugovoru o radu, a to je da u roku od 90 dana, ukoliko se ne postigne sporazum, prestaje da važi. Možda javnost ne zna da je kolektivni ugovor stvorio mogućnost da državni i administrativni djelatnici prvenstveno tuže institucije u kojima rade - da se takav način već milijardu KM po presudama čeka na naplatu na svim razinama u FBiH. To je zabrinjavajuće i taj trend se morao zaustaviti, što će na neki način taj zakon riješiti, istaknuo je Čavara. 

Dodao je da će Zakon o radu omogućiti više prava radnicima koja do sada nisu imali.

Predsjednik Federacije BiH smatra kako treba razgovarati i pregovarati o poboljšanjima Zakona o radu te o donošenju i drugih neophodnih zakona da bi bila definirana i druga područja.  

- Mislim da na takav način možemo stvoriti jedan sustav koji bi stvorio pozitivan ambijent za rast, gospodarstvo i nova zapošljavanja, rekao je Čavara. 

Podsjetio je kako mnogi radnici u privatnim poduzećima nemaju pravo na godišnji odmor, na 40-satni radni tjedan, kao ni pravo na tjedni ni dnevni odmor, navodeći da su u 72 točke Zakona o radu pobrojani svi prekršaji koji se mogu kazniti od pet do 10 tisuća KM. 

- To otvara prostore, kroz dosljednju primjenu zakona da svi oni koji rade, pa čak nekad i u javnom sektoru, nisu u mogućnosti ostvariti svoja prava da imaju plaćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Znamo niz poduzeća čiji su radnici morali svoja prava tražiti na ulici, a da država nije ranije reagirala da se po godinu dana ne isplaćuju ni plaće, ni mirovinsko-invalidski doprinosi itd., a ovaj zakon rješava da se u roku od 30 dana mora isplatiti plaća u novcu, zaključio je predsjednik FBiH Marinko Čavara. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.