FORMIRANJE VLASTI

Čavara: Očekujem da nakon Nove godine bude imenovano Vijeće ministara BiH

13.12.2022.
u 18:40

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara izjavio je za Fenu da su na današnjoj sjednici Kolegija tog doma razmatrali koji su dalji potezi u konstituiranju Zastupničkog doma.

Napomenuo je da je dogovoreno da prva redovita sjednica bude 28. prosinca, te da će pratiti na koji način će se Predsjedništvo BiH izjasniti o predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH i da će, kada se ono izjasni, sazvati žurnu sjednicu i potvrditi to imenovanje.        

- S obzirom na rokove koji su definirani Ustavom, zakonom i Poslovnikom, vjerujem da će Predsjedništvo BiH 21. prosinca izabrati predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto, koja je prijedlog HDZ-a BiH i stranaka HNS-a. Svi partneri s kojima smo dogovorili parlamentarnu većinu na razini BiH i svim drugom razinama su rekli da će je podržati - naveo je Čavara.

Po njegovim riječima, ako 21. prosinca Predsjedništvo BiH to obavi, a do tada bi trebale proći i sve provjere kroz Središnje izborno povjerenstvo i SIPA-u, onda bi najvjerojatnije 22. prosinca mogla biti održana izvanredna sjednica i potvrđeno to imenovanje.

Kako pojašnjava Čavara, potom teku rokovi koji su planirani za Vijeće ministara BiH, tako da očekuje da odmah nakon Nove godine mogu biti u poziciji da imenuju novo Vijeće ministara BiH.

- Tako da ćemo, ono što smo nagovještavali i ono što je na neki način bilo traženje od svih međunarodnih predstavnika u BiH, da se što prije formira vlast nakon izbora, da ćemo napraviti jedan korak i pokazati da smo stvarno odlučno krenuli na novi način funkcioniranja vlasti u BiH i na svim drugim razinama, kako bi mogli rješavati sva ključna pitanja koja tište svakog stanovnika BiH - kazao je Čavara.    

Očekuje da će vrlo brzo biti imenovani i predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH.

Napomenuo je da je on već osmu godinu predsjednik Federacije, te da trebaju doći nove snage, sukladno novim dogovorima.

- Vjerujem da bez obzira koja stranka bi mogla napraviti taj blokirajući mehanizam od 13, da neće blokirati procese u Federaciji BiH, da će biti moguće izabrati Vladu FBiH, pored predsjednika i dopredsjednika - naveo je Čavara.

Smatra da se mora napraviti iskorak u smislu stvaranja ambijenta koji će biti pogodan za sve, odnosno ambijenta povjerenja koje je prvi uvjet da bilo koji dogovor funkcionira i da se kroz dogovore rješavaju sva ključna pitanja u BiH, FBiH i svim drugim razinama vlasti u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije