Istanbul

Čavara: Diplomacijom i dijalogom riješiti uzroke rata i terorizma

09.04.2016.
u 09:00

Na 19. euroazijskom ekonomskom summitu u Istanbulu predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara govorio je u dijelu obraćanja sadašnjih i bivših predsjednika država o temi “Žudnja za hladnim ratom”.

“Hladni rat stvorio je uvjete i utemeljio put najvećem broju ključnih sukoba današnjice, uključujući i terorizam. U ovom trenutku Ujedinjeni narodi, Rusija i NATO, posebice EU, ali i sve zemlje svijeta moraju ozbiljno razmišljati o diplomatskim opcijama i svakodnevnom dijalogu u cilju rješavanja uzroka ratova i terorizma.

Ako ne riješimo uzroke ratova i terorizma, teško ćemo se izboriti s posljedicama. Teroristi pokušavaju terorizmom u zemljama u kojima nema rata stvoriti ratno stanje. Ono što nam je sada potrebno su nove ideje kako razumno i dijalogom Istok i Zapad i svaku drugu podijeljenost povezati međusobno i s ostatkom svijeta.

Svakako svi trebamo podupirati ideje koje zadržavaju vjerovanje u univerzalnost pravednosti i poštovanja ljudskih prava, ali istodobno moći spriječiti ambiciozna društva ili države u rušenju tih načela jer u pravilu to vodi prema neočekivanim posljedicama za sve”, istaknuo je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije