RASTROŠNOST

Čak 750 tisuća maraka za hranu i prijevoz sudaca

sudnica čekić
Foto: Band Photo / Pixsell
20.11.2013.
u 11:00

Uz plaće, koje se kreću i do 5000 maraka, suci i tužitelji koji žive 80 kilometara dalje od posla, dobit će 300 maraka naknade za odvojeni život

Suci, tužitelji i određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na državnoj razini, dobit će pravo na naknadu za odvojeni život, topli obrok i troškove prijevoza.

Povećanje naknada

Sadašnji zakonski propisi im ne daju ta prava, a kako je Ustavni sud BiH utvrdio da se time krše ustavne odredbe, Vijeću ministara nije preostalo ništa drugo nego u parlamentarnu proceduru uputiti novi zakon i državnim sucima i tužiteljima osigurati spomenute financijske privilegije. Uz osnovne plaće koje se kreću od 3800 do 4400 KM, a s minulim radnim stažom i više od 5000 maraka, suci i tužitelji koji nisu iz Sarajeva, odnosno koji žive 80 kilometara dalje od posla, dobit će 300 maraka naknade za odvojeni život. Po 400 maraka će dobivati za smještaj, kao i određenu naknadu za troškove prijevoza. Sva ova prava ostvarivala bi se na teret državnog proračuna, a samo po ovim osnovama ukupni troškovi procijenjeni su na 158.356 maraka na godišnjoj razini. Urađena je i procjena troškova za prehranu, odnosno topli obrok sudaca i tužitelja, kao i dijela stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na državnoj razini.

Dnevne naknade

Uz procijenjeni broj korisnika, dnevnu naknadu od šest maraka koja bi se isplaćivala 21 dan 11 mjeseci u godini, dođe se do računice od 437.054 marke. Toliko bi za prehranu sudaca i tužitelja godišnje trebalo isplatiti iz proračuna institucija BiH. Ukupno bi za sve nove naknade pravosudnim djelatnicima na državnoj razini iz proračuna bilo potrebno osigurati 754.569 KM. Iako stvaraju nove troškove na račun poreznih obveznika, u Vijeću ministara smatraju kako bi nove naknade za suce i tužitelje mogle donijeti i korist za cjelokupni pravosudni sustav. -Uvođenje naknade za odvojeni život i naknade troškova prijevoza na posao i s posla stimulirat će kandidate za pravosudne pozicije da se prijave na pozicije izvan mjesta njihovog prebivališta čime će se omogućiti postizanje adekvatne nacionalne zastupljenosti nositelja pravosudnih dužnosti u BiH, odnosno učinkovitije popunjavanje sistematizacije i imenovanje kvalitetnih kadrova, navodi se u obrazloženju predloženog zakona. Povjerenstvo za financije i proračun Zastupničkog doma PSBiH je na jučerašnjoj sjednici prihvatilo principe prijedloga zakona o plaćama i naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama. Tijekom rasprave o predloženom zakonskom rješenju izneseno je niz primjedbi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?