najveći trgovinski partner

Čak 70 posto izvoza iz BiH ide u zemlje članice EU

ilustracija
07.06.2017.
u 11:49

Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Bosne i Hercegovine i Europske unije (EU) uređena su pitanja prometa i trgovine  BiH i EU, rečeno je danas na otvaranju konferencije posvećene dvogodišnjici stupanja na snagu tog sporazuma.

Skup koji je organiziralo Zajedničko povjerenstvo za europske integracije Parlamenta BiH okupio je najviše dužnosnike BiH i EU koji će tijekom konferencije razmijeniti stavove i mišljenja o procesu europskih integracija BiH kao strateškom vanjskopolitičkom cilju države.

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva Nikola Lovrinović podsjetio je da je SSP potpisan prije devet godina, ali se sedam godina do 1. srpnja 2015. čekalo na stupanje na snagu ovog važnog sporazuma, dodajući da je do tog datuma u primjeni bio privremeni sporazum kojim se uređuju pitanja prometa i trgovine BiH i EU.

Na otvaranju konferencije okupljenima se obratio i predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović ocijenivši da je napravljen napredak od stupanja na snagu SSP-a, dodajući da je osim članstva BiH u NATO-u, članstvo u EU, osnovni vanjskopolitički cilj zemlje.

Istaknuo je da će se nakon članstva u EU u BiH postići politički i ekonomski razvoj, a također postići će se stabilnost koja je od izuzetnog značaja za regiju zapadnog Balkana.

Uime suorganizatora konferencije okupljenima se obratio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars- Gunnar Wigemark koji je važnim događajem za BiH nazvao i predaju aplikacije za članstvo u EU.

Smatra da prisustvo brojnih predstavnika zakonodavne vlasti predstavlja potvrdu da parlamenti obavljaju svoj dio posla koji se tiče puta BiH ka EU i to je ono što zanima građane, tvrdi Wigemark.

Govoreći o beneficijama SSP-a, naveo je da je donio liberalizaciju trgovine, dodajući da je EU najveći trgovinski partner BiH, jer se čak 70 posto izvoza iz BiH odnosi na izvoz u zemlje članice EU.

- Podaci Agencije za statistiku govore da je za 12,5 posto povećan izvoz u prva četiri mjeseca ove godine u usporedbi s prošlom godinom. U ožujku se izvoz povećao za 22 posto, a vrijednost izvezene robe iznosi milijardu KM - naglasio je Wigemark.

Smatra da su napravljeni iskoraci od stupanja na snagu SSP-a poput napretka u ispunjavanju uvjeta iz Reformske agende, a u tijeku je postizanje pune primjene SSP-a.

Osvrnuo se i na ispunjavanje Upitnika i prevođenja odgovora te je, uz naglašavanje da su parlamenti važan dio tog procesa, izrazio nadu da će uskoro mehanizam koordinacije zaživjeti.

- Prokušajte naći rješenja i neka ovaj proces ne traje predugo, a posebno ne bi trebao utjecati na izbore - rekao je Wigemark, zaključujući da je BiH demokratsko društvo jer bez toga ne bi mogla ni biti u pregovorima za članstvo u EU.

Također, suorganizator konferencije je i Misija OESS-a te je šef ove misije Jonathan Moore naglasio da se ovim skupom danas obilježava važna godišnjica, dodajući da je tijekom proteklih godina pokazana odlučnost bh. lidera BiH na putu ka EU.

Kako je zaključio od toga će svi imati konkretnu korist jer se na tom putu unapređuje vladavina prava, postižu reforme koje osiguravaju bolju socijalnu zaštitu, ali i ekonomski napredak.

U radu konferencije sudjelovat će i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Bariša Čolak, predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić te gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Siniša Milić.

Sudionicima skupa obratit će se i predsjedatelj Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić i Lidija Bradara, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedjeljko Čubrilović te predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH Esed Kadrić.

U okviru posljednje sesije, o bh. europskim perspektivama govorit će predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula, izvjestitelj Evropskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda, te specijalni savjetnik komesara za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Franz Schausberger.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije