Prirodni diuretik:

Čaj od šipka izbacuje višak tekućine iz tijela

sad
15.01.2017.
u 13:00

Od davnina su poznate dobrobiti domaćeg i divljeg šipka, no nova istraživanja potvrđuju iskustva da hibiskus pomaže kod visokog tlaka i drugih srčanih problema. Hibiskus ima diuretička svojstva koja pomažu kod izlučivanja viška tekućine iz organizma (koja utječe na povišenje tlaka i oticanje), ali i ublažava zatvor te se preporučuje i ljudima koji imaju problema s viškom kilograma, prenosi 24sata.hr

Antocijanini u hibiskusu blokiraju izlučivanje enzima koji stišće krvne žile i povećavaju cirkulaciju. Važno je i protuupalno djelovanje čaja od šipka koji je jak antioksidans, pa pomaže i kod snižavanja razine lošeg kolesterola u krvi. Dobro je piti tri šalice čaja, po mogućnosti od domaćeg šipka, te nikako ne mijenjati terapiju koju je propisao liječnik, a savjetujte se i o konzumaciji preparata i samoga čaja.

Čaj od šipka poboljšava funkciju jetre te tako pomaže čišćenju cijelog organizma. Neće odmoći ni vitamin C koji je ojačati imunitet te osvježiti organizam tijekom prehlade. Isto tako, flavonoidi u hibiskusu mogu djelovati umirujuće na živce kod blagih depresivnih stanja, no baš zbog vitamina C i diuretičkih svojstava ne preporučuje ga se piti navečer prije spavanja. 

Čaj od šipka zahvalan je jer je domaća biljka dostupna u našim krajevima, a uz dodatak meda, limuna i cimeta pretvara se u izvrstan napitak koji se može poslužiti i topao i hladan. Ipak, pripazite ako imate nizak tlak ili problema sa zgrušavanjem krvi.

- Crvena boja znači likopen Antioksidans likopen je najpoznatiji kao sastojak rajčice, ali ima ga i u šipku. Likopen će pomoći kod izbacivanja toksina iz tijela i jačanja imuniteta.
- Dobar i za zglobove Protuupalna svojstva hibiskusa osjete se i kod problema s osteoartritisom. Osim što će pomoći ublažiti bolove i ukočenost zglobova, neke studije sugeriraju da hibiskus pomaže pri obnavljanju koštane hrskavice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?