Odnosi naroda

Busovača i Jajce moraju biti primjer uvažavanja

03.12.2020.
u 07:00

Rezultati proteklih lokalnih izbora pokazuju kako u nizu općina vlast neće biti moguće praviti bez predstavnika hrvatskog naroda, a neke od njih su Busovača i Jajce. Rezultati u Općinskom vijeću takvi su da se očekuje kako će većinu činiti stanke koje su osvojile najveći broj glasova u hrvatskom i bošnjačkom narodu, piše Večernji list BiH. 

Uvažavanje

Pritom je jasno kako je pred predstavnicima konstitutivnih naroda u ovim općinama zadatak kako uskladiti međusobne odnose te krenuti u realizaciju važnih gospodarskih projekata od kojih će korist imati cijela lokalna zajednica, odnosno svi stanovnici, neovisno o nacionalnosti.

Međusobno uvažavanje kao i priznavanje prava konstitutivnih naroda u nacionalno mješovitim sredinama poput Busovače od ključnog je značaja za rad na svim onim temama koje ne ulaze u domenu visoke politike, a koje trebaju voditi boljoj kvaliteti života.

Busovača, srednjobosanska općina koja ima brojne ekonomske potencijale, počevši od šumskog gospodarstva pa do poljoprivrede, u fokusu je promišljanja kada je riječ o međunacionalnim odnosima koji moraju počivati na priznavanju prava.

Poruke hrvatskih kandidata u tom su kontekstu bile jasne - preduvjet napretka je uvažavanje naroda, a ako bi u mandatu koji je pred nama to bio temeljni princip djelovanja, gospodarsko stanje moguće je dodatno unaprijediti.

Produktivnom komunikacijom hrvatskih i bošnjačkih partnera u vlasti svi navedeni potencijali mogu se bolje iskoristiti na zadovoljstvo svih stanovnika.

Dodajmo tomu činjenicu da se Busovača nalazi na raskrižju putova kao i u blizini buduće brze ceste Lašva - Nević Polje i dolazimo do činjenice kako ova općina može postati jedan od gospodarskih bisera ovoga dijela BiH. No prije toga nužno je imati stabilnu političku situaciju koja proističe iz poštivanja prava konstitutivnih naroda.

Nešto zapadnije nalazi se općina Jajce u kojoj je brojčani odnos Hrvata i Bošnjaka sličan, a u kojoj je također potrebno napraviti balans u kontekstu poštivanja prava naroda.

I u ovoj općini Bošnjak će se nalaziti na čelu općine, no stanje u Općinskom vijeću pokazuje kako će vlast graditi predstavnici stranaka koje dolaze iz dvaju konstitutivnih naroda, Hrvata i Bošnjaka.

Najveći broj hrvatskih glasova osvojila je koalicija Zajedno za bolje sutra Jajcu (HDZ BiH, HKDU BiH, HSP BiH), a u Vijeće ulazi i HDZ 1990. koji će dodatno ojačati potencijal hrvatske strane u budućim pregovorima sa SDA, koji je dobio najveći broj bošnjačkih glasova.

Podsjećamo, isti sastav stranaka činio je većinu i u prethodnom sazivu Općinskog vijeća Jajca, a sada se očekuju i bolje posloženi odnosi kako bi se kvalitetnije realizirale mjere koje za cilj imaju gospodarsko jačanje Jajca.

Relaksacija odnosa

Odnosi unutar dosadašnje većine nisu bili na razini na kojoj se to očekivalo, no hrvatski predstavnici u kampanji su jasno poručili kako su na tragu prakse i otvorenog pristupa koji traži relaksaciju političkih odnosa u općini, odnosno dogovora kako bi se otvorio prostor za privlačenje novih investicija te kako bi mladi ljudi mogli imati budućnost u ovom gradu.

Upravo o toj stabilizaciji ovisi i napredak općine, kao i iskorištavanje brojnih potencijala kojima obiluje Jajce, a koji su posebice vidljivi u turističkom sektoru. Nakon ovih izbora dvije navedene srednjobosanske općine uz dovoljno volje i zalaganja predstavnika naroda mogu postati primjer suživota i održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. •

Ključne riječi

Komentara 1

DA
Damir2965
11:16 03.12.2020.

Lijep napisan clanak. Ja bih samo dodao da relasakcija i uvazavanje se ne smiju ticati samo ova dva grada, nego svih gradova gdje Hrvati i Bosnjaci zive zajedno. A posebice se to odnosi na Kiseljak, Stolac, Vitez i Mostar

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije