Marina Pendeš

Budućnost zemalja regije je u EU i NATO-u, svi izazovi moraju se riješiti razgovorom

Marina Pendeš
03.06.2019.
u 13:09

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine, Marina Pendeš, izjavila je da je budućnost zemalja regije u EU i NATO i da bi Balkanu bliske zemlje poput Grčke, Bugarske i Rumunjske trebale u fokus svojih agendi za sljedećih pet godina staviti proširenje Unije.

Pendeš je u intervjuu za podgoričku Pobjedu rekla da bi istovremeno i ključni igrači u EU trebali podržati politiku otvorenih vrata. Prema njezinim riječima, svi izazovi u regiji Zapadnog Balkana moraju biti riješeni razgovorom.

Dijalog je, smatra, jedini alat.

Upitana boji li se da bi se mogle obistiniti tvrdnje Jean Claude Junckera, koji kaže da oduzimanje europske perspektive regiji znači rat, Pendeš je rekla kako ne vjeruje da se to može dogoditi.

“Ne vidim takvu mogućnost. Za rat vam trebaju neprijatelji. Mislim da smo iz prošlosti naučili da takve stvari ne potičemo i ne bih dalje komentirala takvu izjavu”, rekla je ona, prenosi Tanjug. 

Proširenje EU, smatra ministrica obrane Bosne i Hercegovine, mora biti tema budućeg sastava EK, ali, kako kaže, pojedine izjave ne daju baš nadu da će proširenje biti top tema.

“Imam osjećaj da se ipak treba jasnije definirati odnosi unutar EU, kada je u pitanju ne samo politički, nego i sigurnosni dio, u smislu stvaranja europskih snaga i prepoznavanja vanjskopolitičkih ciljeva EU. Vjerojatno će EU biti okrenuta sama sebi, iako bi trebala biti okrenuta jugoistoku Europe. Ukoliko oni ne doprinose sigurnosti i stabilnosti, a svi smo suočeni s raznim izazovima, sve to destabilizira cijelu regiju i automatski se prelijeva na nju”, pojašnjava Pendeš, prenio je portal RTCG.

Kaže i da je za BiH zadovoljstvo da u susjedstvu imaju Crnu Goru, pored Hrvatske, jer s Hrvatskom BiH dijeli najdužu granicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?