LIJEPE PRIČE

Budući kirurg porodio ženu na parkingu: "Sve smo nabrzinu pripremili, i beba i majka su zdrave"

31.08.2022.
u 12:18

Lijepa i pomalo neobična priča dolazi iz Busovače. 

Naime, ekipa Doma zdravlja Busovača, zajedno s dežurnim liječnikom i vozačem Hitne pomoći, pokazala je stručnost i herojstvo kada je uspješno obavljen porod žene na parkingu ispred Doma zdravlja, piše Avaz.

 

Nastala frka

Prema riječima specijalizanta opće kirurgije Kantonalne bolnice Travnik i vanjskog suradnika Doma zdravlja Busovača u Hitnoj pomoći Mersada Mešana, sve se dogodilo u noći s nedjelje na ponedjeljak oko 03.30 sati.

- Ujutro oko pola četiri putnički automobil je stao ispred Doma zdravlja i na vrata je ušao muškarac koji je tražio liječnika. Tu je nastala frka da li se žena porađa ili ne i u toj frci smo izašli vani i vidjeli uplašenu ženu, negdje oko 18 godina, na stražnjem sjedalu, kojoj je već porod počeo. Vidio sam već glavu bebe. Nismo je imali vremena voziti dalje, tako da smo je na parkingu porodili - priča dr. Mešan.

Dodaje kako je u tom trenutku bila dobra ekipa koja je skupa s njim sudjelovala u porodu.

- Sve smo nabrzinu pripremili – plahte, sav sterilan materijal za porod. Malo smo majki pripomogli, koja je super surađivala, s obzirom na svoje godine. Beba je na ovaj svijet došla za nekih pola sata od početka poroda - govori dr. Mešan.

 

Prvi porod

Ističe kako beba odmah nije zaplakala, ali je, s obzirom na svoju praksu stečenu na Pedijatriji, aktivno stimulirao i izazvao plač.

- Odmah smo, prema svim zdravstvenim standardima, presjekli pupčanu vrpcu, utoplili majku i bebu i poslali ih sanitetskim vozilom u bolnicu. Tako da je sve dobro prošlo, s obzirom na situaciju i samo mjesto poroda- kaže dr. Mešan, kojem je ovo bio prvi obavljeni porod.

 

Beba teška 2 kilograma

Kako priča dr. Mešan, zvao je bolnicu u Novoj Biloj, gdje su mu rekli da su beba i majka dobro.

- Vjerujte, ovo je jedan nezaboravan doživljaj. Važno je da je beba zdrava, kao i majka. Ono što znam jeste da je teška dva kilograma. Zaista jedan lijep osjećaj - ističe dr. Mešan, piše Avaz.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?