OLX zaprimio prijave

Budite oprezni: Pojedini online prodavači pokušali prevariti građane BiH putem PayPal uplata

23.04.2020.
u 07:08

U vrijeme kućne izolacije veliki broj kupaca u Bosni i Hercegovini okrenuo se prednostima online kupovine, što ne spriječava pojedince da pokušaju zloupotrijebiti ovaj vid trgovine. Kako saznajemo, i centralna kupoprodajna internet platforma u BiH, OLX.ba, zaprimila je prijave o pokušajima prijevare.

Korisnici OLX.ba prijavili su da su u inboxu svojih profila dobili poruke sa zahtjevom za kupovinu artikla, odnosno za nastavak komunikacije putem e-maila, izvan OLX stranice. S obzirom na ove okolnosti, iz OLX-a za Klix.ba govore da nadalje nisu bili u mogućnosti pratiti "pregovore" prodaje i kupovine.

"Kada dođe do situacije da korisnik zatraži nastavak komunikacije izvan OLX stranice, njega suspenduje OLX administracija i korištenje OLX-a mu se onemogućuje", pojasnili su nam iz OLX-a.

Pokušaji prevare na koje su nam se požalili korisnici internet trgovine, a koje su zabilježili i administratori OLX-a odnose se na na potencijalnu prevaru putem PayPala. Nepoznati prodavači, prema saznanjima Klix.ba, navodno dogovaraju prodaje skupocjenih uređaja te traže unaprijed uplate putem PayPala.

"Riječ je o tome da je osoba koja je planirala izvršiti prevaru izdavala fiktivne PayPal fakture, koje je dostavljala putem emaila, i navodila korisnike da joj isporuče artikal. Važno je napomenuti da nismo zaprimili prijavu za prevaru, nego za pokušaj prevare. Ukoliko bi se radilo o tome da su korisnici prevareni, mi bismo ih prema procedurama uputili da se obrate nadležnim institucijama sa kojima blisko sarađujemo, a gdje se slučajevi uglavnom završavaju u korist OLX korisnika", naglasili su iz OLX-a.

Nadalje dodaju kako vjeruju da nije došlo do konkretnih prevara putem PayPala jer su kroz godine rada aktivno educirali korisnike o sigurnom online poslovanju, načinu prepoznavanja potencijalnih prevara, te stvorili odnose povjerenja gdje im se korisnici javljaju s pitanjima kako da postupe u određenim situacijama.

"U uvjetima korištenja OLX.ba su jasno definisane odgovornosti naših korisnika, gdje stoji da je svaki korisnik odgovoran za artikl koji objavi, kao i da će za svako narušavanje zakonskih odredbi, prema pravilniku biti sankcionirano", istakli su iz OLX-a.

Korisnicima OLX-a se kroz verifikaciju profila savjetuje da budu oprezni tijekom suradnje s vlasnicima neverificiranih profila.

Podsjećamo, online prevare mogu se prijaviti Odsjeku za borbu protiv kompjuterskog kriminala u Federalnoj upravi policije koja, u okviru svojih nadležnosti, hapsi počinioce prevara, krivičnih djela iz člana 294. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Kontaktirali smo FUP za informacije o potencijalnim online prevarama u periodu od početka pandemije te uskoro očekujemo i njihovo očitovanje, piše Klix.ba. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije