Ljubuški

Bubalo: Nismo zaboravili odakle smo

05.08.2016.
u 09:00

Mještani Hardomilja su ove godine na poseban način proslavili blagdan svetog Stjepana Prvomučenika, svog zaštitnika. Svečanu svetu misu u 19 sati predvodio je fra Stipan Klarić. U nadahnutoj propovijedi fra Stjepan je okupljenim vjernicima govorio o đakonu Stjepanu koji je bio pun mudrosti i Duha Svetoga. “Sveti Stjepan je bio đakon, zajedno s još šestoricom mladića, koje su apostoli prepoznali kao ljude pune Duha Božjega, obdaren ljudskim vrlinama za službu apostolsku. Služba je podrazumijevala pomoćnika apostola koji je zadužen za pitanja socijalnih slučajeva unutar zajednice. Da bi se apostoli posvetili propovijedanju, ovi ljudi su kao njihovi suradnici bili na pomoći onima koji su slabi i nemoćni. Braćo i sestre, jedna od bitnih dimenzija Crkve je upravo to služenje, nisu apostoli izmislili đakonat, nego su iz svete uspomene na Isusa utemeljili tu službu služenja drugima”, rekao je fra Stipan te potaknuo vjernike da razmisle o dimenziji služenja koja treba biti prisutna u životu kako svakog od nas tako i Crkve.

Ove godine, osim što su jubilarni, deseti put proslavili svog zaštitnika svetog Stjepana Prvomučenika, Hardomiljčani su imali i poseban razlog za slavlje. Naime, nedavno je završeno asfaltiranje 4 km ceste do crkve, što je donacija poznatog hrvatskog iseljenika Stipe Stevea Bubala. “Dragi Stipe, vama i vašoj obitelji iskreno zahvaljujem uime cijeloga sela na nesebičnom daru. Neka vam Gospodin uzvrati svojim darovima. Još dugo nam živjeli u zdravlju i veselju”, rekao je na koncu svete mise župnik fra Ivan Boras te pozvao Stevea i suprugu Louise Bubalo da dođu do oltara gdje su im uime sela Hardomilje simbolične darove predali Frano Rupčić i Ilija Boras. “Rođen sam prije 84 godine u ovom mjesta, u prvoj kući od ove crkve i sada dolazim ispred vas i govorim nešto što mi je na duši i u srcu. Drago mi je što smo ja i moja supruga napravili nešto za Hardomilje. U tuđem svijetu nismo zaboravili gdje smo rođeni i otkud smo došli, svake godine dolazimo i želimo pomoć. Ovo je dar moje obitelji, djece i unučadi jer mi je duša puna što danas stojim na mjestu gdje su pokopani moji roditelji”, rekao je velikodušni Steve Bubalo. Druženje i susret Hardomiljčana i njihovih prijatelja uz piće, roštilj i pečenog vola potrajalo je do kasno u noć. Za dobro ozračje pobrinuli su se HKUD “Hardomilje”, mladi guslar Ivan Vidić iz Dretelja, članice prve hrvatsko-kulturno umjetničke skupine pod imenom “Dream Team Babe” i domaća glazbena skupina. Organizator svih događanja u sklopu proslave sv. Stjepana proteklih dana je Mjesna zajednica Hardomilje, udruge “Baština” i “Staro Hardomilje”, a pokrovitelji proslave i susreta Hardomiljčana su Ministarstvo financija ZHŽ i Općina Ljubuški.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?