Poruka biskupa

Brzo formirati vlast u skladu s voljom birača

biskupi
Foto: VL FOTO
06.11.2014.
u 10:17

Biskupi u BiH očekuju od budućih nositelja vlasti da svi zajedno počnu raditi za dobro svih u BiH

Biskupi Biskupske konferencije BiH održali su u Sarajevu 62. redovito zasjedanje pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. dr. Franje Komarice. Sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH, izaslanici Hrvatske i Austrijske biskupske konferencije i izaslanik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.

Osvrt na izbore

Osvrnuvši se na opće izbore, održane 12. listopada ove godine u BiH, biskupi potiču na što brže formiranje vlasti na svim razinama u skladu s iskazanom izbornom voljom birača. Izražavaju nadu da će novoformirane vlasti početi više raditi za dobro svih građana. Očekuju da buduća vlast otvara mogućnost posebno mladima za ostanak u BiH, a svim građanima omogući život dostojan čovjeka. Pozivaju sve predstavnike vlasti, a posebno one iz hrvatskog naroda, da se aktivnije zauzmu protiv iskorjenjenja katolika i Katoličke crkve u entitetu Republika Srpska i dijelovima Federacije BiH te njihova sve češćeg odlaska iz BiH. Očekuju od budućih nositelja vlasti da svi zajedno konačno počnu raditi za dobro svih u BiH. Okupljenim novinarima biskup Komarica ponudio je na uvid prikupljene podatke o smanjenom broju katolika u mnogim župama Banjolučke biskupije ne samo u ratu nego i u poratnom vremenu.

Upitan da prokomentira činjenicu da se u političkim krugovima nije ozbiljnije razmotrio prijedlog biskupa BK BiH za društveno-pravno uređenje BiH pod nazivom: „BiH - izvor nestabilnosti i prijetnja miru ili buduća članica EU“, kardinal Vinko Puljić je izrazio mišljenje da sa strane biskupa BK BiH ne postoji volja za ponovnim otvaranjem tog pitanja pojasnivši da njihov izvorni prijedlog nitko nije negirao kao bezvrijedan, ali da to nitko nije ni prihvatio kao podlogu za rad. „Tako da smo doživjeli da priča o multikulturalnosti i multireligioznosti je zapravo ‘magla’, riječi su kardinala Puljića. „Međutim, mi od našega glasa, borbe za prava za svakog čovjeka nećemo odustati, bez obzira kako i domaći i svjetski političari razmišljali“, ustvrdio je kardinal Puljić.

Put prema EU

Na upit novinara, koliku podlogu bi Katolička crkva dala nekom novoosnovanom političkom bloku u BiH, na bilo kojoj razini u BiH, koji bi se kretao prema pravcu EU, kardinal Puljić je rekao biskupi BK BiH smatraju normalnim stavom da BiH bude sastavnim dijelom „europske obitelji“. Kazao je da će Crkva itekako podupirati proces europskih integracija, ali ne pod cijenu gubljenja svog identiteta, ili gubljenja prava vjerske slobode i moralnih načela u javnom životu. S biskupima se susreo apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto te ih upoznao s temeljnim smjernicama za predstojeći pohod ad Limina Apostolorum (pohod Apostolskim pragovima) u Vatikanu i Rimu predviđen za 2015. Ovaj pohod uključuje: službeno izvješće dijecezanskih biskupa, susret biskupa s papom Franjom kao i niz službenih razgovora u kongregacijama i drugim institucijama Svete Stolice. Biskupi Biskupske konferencije BiH posljednji put boravili su u pohodu ad Limina od 23. do 28. veljače 2006.

Komentara 1

MH
mrtav-hladan
18:29 06.11.2014.

Jope se ovi mjesaju I zabadaju nos tamo gdje im nije mjesto Popovi bi silom u Politiku

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?