dugotrajne procedure u BiH

Brže procedure i konkuretna radna snaga privukli bi i više od milijardu KM

25.01.2022.
u 21:40

Nezahvalna politička atmosfera, konstantni sukobi i previranja u medijsko-političkom prostoru, stvari su koje u startu odbijaju strane investitore iz BiH, no u zemlji postoji dovoljan broj onih koji su svjesni domaćih potencijala i mogućnosti da strancima ponude bolje uvjete poslovanja

Vijest kako je strani investitor kupio 35 tisuća kvadrata u poslovnoj zoni u Kreševu te pokrenuo izgradnju pogona za proizvodnju aluminijske i PVC stolarije gdje bi svi proizvodi trebali isključivo ići na izvoz ili pak podatak prema kojemu je Usora u samo pet godina gotovo pa utrostručila broj zaposlenih i to dobrim dijelom zahvaljujući konceptu poslovnih zona, unose prijeko potreban optimizam u domaće gospodarske tijekove te pokazuju kako je, unatoč svim izazovima, moguće privući nove investitore, piše Večernji list BiH. 

Najava investicija

Nezahvalna politička atmosfera, konstantni sukobi i previranja u medijsko-političkom prostoru, stvari su koje u startu odbijaju strane investitore iz BiH, no u zemlji postoji dovoljan broj onih koji su svjesni domaćih potencijala i mogućnosti da strancima ponude bolje uvjete poslovanja, a primjeri s terena pokazuju kako se u okviru lokalnih zajednica može napraviti uistinu mnogo.

Prošle je godine BiH zabilježila značajan porast stranih ulaganja, a najveći interes strani investitori pokazuju za bh. energetski sektor, poljoprivredu, turizam i metalski sektor, podaci su Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA), koja je najavila i investicije u energetski sektor, i to više od 250 milijuna maraka, zatim u nekretnine i turizam, IT sektor (veći broj kompanija), proizvodnju montažnih kuća, BSO sektor za veliki broj zaposlenih, reciklažne centre, trgovine.

Iz FIPA-e su pritom jasno poručili i kako je unutar zemlje nužno realizirati sve one reforme s kojima će se jačati konkurentnost gospodarstva, uz istodobnu promociju potencijala BiH u inozemstvu kako bi se u strani ulagači privukli u sve većem broju. Kada je riječ o prednostima BiH, to su svakako niži porezi kao i konkurentna cijena radne snage. Ipak, i dalje je veliki broj prepreka koje odbijaju investitore, a one se ne odnose isključivo na lošu političku atmosferu, već na drugogodišnji problem koji se očituje i sporosti i kompliciranosti potrebnih procedura...

Pitanje procedura

Dodatno, pritom svakako treba uputiti i na ocjenu iz analize Svjetske banke "Lakoća poslovanja 2020." u kojoj je vidljivo kako u prosjeku početak poslovanja u BiH zahtjeva čak 80 dana, dok su troškovi pokretanja poslovanja iznimno visoki - 13,7% BND-a po glavi stanovnika.

No, vijest prema kojoj su u prvih devet mjeseci prošle godina strana ulaganja premašila milijardu maraka (1.049,000.000 KM, što predstavlja povećanje od 65 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.) ulijeva nadu kako bi godina koja je pred nama, uz prisutne prednosti BiH, mogla donijeti ulaganja koja će znatnije premašiti ovaj iznos.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?