istraživanje

Brza hrana u Banjoj Luci sadrži previše soli i nezdravih masti

25.03.2019.
u 13:52

Promocija zdrave hrane treba biti prioritet, jer je studija prehrambenog okruženja u Banjoj Luci pokazala da brza hrana sadrži više soli i transmasnih kiselina nego što je preporučeno u ishrani.

Najviše vrijednosti natrija pronađene su u domaćoj hrani (roštilj, pite...), a slično je kod slanih grickalica industrijske hrane.

- Građani moraju o tome voditi računa kako bi sačuvali zdravlje - upozorila je pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Amela Lolić.

Studija, koja je pripremljena u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, ukazuje na potrebu da se u pripremi tzv. ulične hrane (gotova ili hrana za ponijeti) ne dodaje previše soli tijekom kuhanja i da se biraju zdraviji sastojci.

Rukovoditelj Europskpog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u Moskvi Žoao Breda ukazao je da se studija bavila utjecajem domaćih prehrambenih navika na nezarazne bolesti kao što su dijabetes, kancer..., jer je hrana koju jedemo povezana s mnogim bolestima.

Upozorio je da sol, koje se dnevno ne bi trebalo unositi više od pet grama, podiže krvni tlak. 

Analizirani su proizvodi koji se prodaju na mjestima kao što su kiosci i tezge u Banjoj Luci te je ustanovljeno da u mnogim od njih postoji i isuviše velika koncentracija transmasnih kiselina.

- To su sastojci koji se mogu lako eliminirati iz hrane i zamijeniti nečim drugim, jer su štetni za organizam, osobito kada je riječ o srčanim oboljenjima - istaknuo je Breda novinarima.

Predstavnica Instituta za javno zdravstvo RS-a i koordinatorica projekta Dragana Stojisavljević kazala je da hrana, koje je bila predmet analize, nije zdravstveno nesigurna, ali sadrži transmasti u većoj koncentraciji nego što bi trebalo da se nađe u standardnoj porciji.

Iako studija, koja je urađena po metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije u okviru projekta "Hrana u gradovima - istočna Europa i središnja Azija", odslikava pravo stanje u najvećem gradu RS-a kada je riječ o ovoj vrsti hrane, Stojisavljević je istaknula da je situacija slična i u ostalim gradovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?