‘Pregled obrane’

Broj profesionalnih vojnika u OS BiH smanjuje se na 9200

13.02.2017.
u 09:00

Smanjenja broja vojnika i perspektivnih lokacija predviđena su Pregledom obrane, dokumentom koji predstavlja viziju Oružanih snaga BiH za idućih 10 godina. “Pregled obrane”, zajedno s “Planom modernizacije Oružanih snaga BiH”, na osnovi zaključaka i smjernica Predsjedništva BiH, načinilo je Ministarstvo obrane BiH, a informacija ovog ministarstva o tom dokumentu na dnevnom je redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ovoga tjedna, piše Srna. Dvije od osam točaka informacije govore o redefiniranju popune Oružanih snaga BiH te broju perspektivnih lokacija.

Planom obrane predviđeno je smanjenje broja profesionalnih vojnih osoba u Oružanim snagama s postojećih 10.000 na 9200, a rezervnog sastava s 5000 na 4600, dok je broj civila ostao nepromijenjen i iznosi 1000. Ovim dokumentom broj perspektivnih lokacija s postojeće 63 smanjuje se na 57, od čega je šest skladišta streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. Prilikom redefiniranja broja perspektivnih lokacija, istaknuto je u informaciji, vodilo se računa o entitetskoj i regionalnoj ravnoteži. U strukturi pješadijskih brigada, u okviru svih prvih pješadijskih bataljuna, definirane su prve motorizirane satnije, koje po svojoj strukturi i opremi u potpunosti ispunjavaju provedbu NATO-ova koncepta operativnih sposobnosti i ocjenjivanja.

Pregledom obrane, koji je Predsjedništvo usvojilo na sjednici 24. studenoga prošle godine, u segmentu poboljšanja i unapređenja inženjerske podrške pri pješadijskim brigadama ugrađene su inženjerske satnije koje će biti popunjavane jednim aktivnim inženjerskim vodom, dok će se ostali dio nalaziti u rezervi. U segmentu poboljšanja i unapređenja sustava logističke potpore, gdje je to nužno, ugrađene su logističke jedinice radi poboljšanja izravne logističke potpore.

U Brigadi zrakoplovnih snaga, uz postojeće jedinice, ugrađena je dodatna letačka satnija radi boljeg pokrivanja cijelog teritorija BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije