BiH ima jednu od najvećih dijaspora

Broj iseljenika čini 53 posto današnjeg stanovništva BiH

19.03.2018.
u 07:00

Službene procjene pokazuju kako danas u 51 zemlji diljem svijeta žive približno dva milijuna ljudi koji su podrijetlom iz BiH, uključujući u taj broj i njihove potomke. Ti podaci pokazuju kako broj iseljenika čini 53 posto današnjeg stanovništva BiH, što relativnu veličinu bh. dijaspore svrstava među najveće u Europi. Često se, također, spominje i podatak kako novčane doznake dijaspore čine značajan udio BDP-a (bruto domaćeg proizvoda) BiH, a da njihova štednja prelazi iznos doznaka i do nekoliko puta.

Dodajmo svemu tome još procjene Unije za održivi povratak i integracije prema kojima je BiH samo u posljednje četiri godine zauvijek napustilo više od 150.000 osoba, pri čemu ne treba zaboraviti ni na službeni podatak Ministarstva civilnih poslova BiH prema kojem su se od 1998. do polovine studenoga 2013. godine čak 61.752 osobe trajno odrekle državljanstva BiH radi stjecanja državljanstva druge države.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?