odvojene posjete

Brkić zatražio potporu Brazila i Ukrajine za članstvo BiH u WTO

19.06.2017.
u 16:41

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić primio je danas, u odvojene posjete, veleposlanika Federativne Republike Brazil u BiH Manoela Antonija de Fonseca Couto Gomes Pereiru i šefa Ureda Veleposlanstva Ukrajine u Sarajevu Volodymyra Tsybulnyka s kojima je razgovarao o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Sastanci su nastavak diplomatskih aktivnosti zamjenika ministra Brkića koje imaju za cilj osiguranje afirmativne potpore za članstvo BiH u toj organizaciji i uslijedili su nakon prošlotjednog sastanka zamjenika ministra s generalnim direktorom WTO Robertom Azevedom u Ženevi.

Brkić je zatražio je potporu Brazila i Ukrajine, država s kojima BiH vodi bilateralne pregovore o pristupu tržištu, za ubrzanje i završetak pregovora da bi BiH što skorije postala članicom Svjetske trgovinske organizacije.

Ukazao je da bi završetkom pregovora oko određenih tarifnih kvota sa tim državama, a na osnovu izmijenjenih bilateralnih ponuda, BiH mogla postati članica Organizacije do 11. Ministarske konferencije WTO, koja će biti održana od 10. do 13. decembra ove godine u Buenos Airesu. Naglasio je da bi članstvo Bosne i Hercegovine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, osim ekonomskog i trgovinskog efekta, imalo i političku važnost.

Zamjenik ministra naglasio je da je BiH odlučna uspješno privesti kraju bilateralne pregovore, te da istovremeno završava s procedurom usvajanja amandmana na Zakon o unutarnjoj trgovini Federacije BiH, što je posljednja obveza iz Zakonodavnog akcionog plana pristupanja WTO-u.

Veleposlanik Pereira istaknuo je da bi pregovori BiH i Brazila na osnovu novih kvota mogli brzo biti završeni, te dao potporu BiH za članstvo u WTO-a do kraja 2017. godine.

Šef Ureda Veleposlanstva Ukrajine u Sarajevu Tsybulnyk istaknuo je političku potporu svoje države članstvu BiH u WTO-u i izrazio spremnost Ukrajine za završnu fazu pregovora oko trgovačkih kvota, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?