sastanak

Brkić se sastao sa nerezidentnim veleposlanicima za BiH sa sjedištem u Budimpešti

Brkić
26.02.2016.
u 14:22

Tijekom radne posjete Mađarskoj, zamjenik ministra vanjskih poslova i predsjedatelj državnog Povjerenstva za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine Josip Brkić, sastao se sa nerezidentnim veleposlanicima za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti.

Detaljno je upoznao diplomate sa situacijom i najnovijim zbivanjima u BiH i regiji. Sastanku su prisustvovali veleposlanici Kanade, Cipra, Bjelorusije, Čilea, Kube, Indije, Litve, Tajlanda i Vijetnama, kao i otpravnici poslova veleposlanstava Argentine, Nigerije i Moldavije.

Zamjenik ministra Brkić je izvijestio o aktualnostima u vanjskoj i unutarnjoj politici, kao i u euroatlantskim integracijama u BiH.

Objasnio je kako je nova paradigma Europske unije prema BiH rezultirala prošlotjednom predajom zahtjeva BiH za članstvo. Smatra kako bi se ovaj pozitivan momentum trebao iskoristiti i za drugačiji pristup NATO, kroz aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP), za koji postoji politički konsenzus u BiH. Unaprijeđena institucionalna i pravna suradnja s NATO, kakvu omogućava proces MAP, doprinijela bi većoj sigurnosti i stabilnosti u BiH i regiji, pa i šire.

Veleposlanici su se interesirali za makroekonomske pokazatelje u BiH, mogućnosti investiranja, kao i da li BiH planira otvoriti diplomatsko-konzularna predstavništva u zemljama Kariba, Latinske Amerike i Južne Amerike. Veleposlanica Kanade Lisa Helfand, interesirala se o NATO integraciji BiH, prvenstveno o registriranoj perspektivnoj vojnoj nepokretnoj imovini.

Zamjenik ministra Brkić je izvijestio kako je od ukupnih 63 do sada registrirano 24 lokacije, te da postoji jedinstvena podrška u BiH da se proces izvrši do kraja, samo što u pojedinim slučajevima, procedure mogu potrajati nekoliko godina. Stoga, BiH želi da Saveznici razmotre što skoriju bezuvjetnu aktivaciju MAP-a za BiH, prije NATO samita u Varšavi, a knjiženje preostalih vojnih perspektivnih lokacija mogu biti dijelom Nacionalnog godišnjeg plana (ANP), koji je osnovni instrument suradnje unutar MAP-a.

Zamjenik Brkić je ukazao na važnost navedenog za BiH, jer predstavlja unaprijeđenu suradnju s NATO, čime se usvajaju standardi, vrijednosti i doktrine od zajedničkoga interesa.

Veleposlanica Helfand je izjavila da BiH ima punu potporu Kanade i složila se kako je MAP samo - put do članstva - a ne puna integracija u NATO. Zaključila je da je važno dati BiH potporu i da je predaja zahtjeva za članstvo u EU pozitivan momentum, kao i integracijski proces u regiji, i predstavlja pravo vrijeme za aktivaciju MAP-a za BiH, na ministarskom sastanku predstavnika zemalja članica NATO, koji će se održati u svibnju ove godine. 

Veleposlanici su pozdravili napore aktualne vlasti u BiH koja je dala novi zamah unaprjeđenju BiH integracijskog puta u EU i NATO, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije