sastanak

Brkić razgovarao sa članovima Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta

Brkić
19.05.2016.
u 14:42

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je izaslanstvo MVP-a BiH na sastanku sa članovima Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, koji je održan danas.

Izaslanstvo Odbora predvodio je predsjedavajući Elmar Brok, priopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Zamjenik ministra Brkić je zahvalio Odboru i Europskom parlamentu za svu pomoć i potporu koju su do sada pružili Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU, te informirao o trenutnim aktualnostima u procesu EU integracije.

Naglasio je da je BiH opredijeljena da očuva pozitivan momentum i što prije završi posao u vezi  prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uspostave efikasnog mehanizma koordinacije. Informirao je o jučerašnjoj odluci Agencije za statistiku BiH da objavi rezultate popisa stanovništva i domaćinstava u BiH u skladu sa preporukama Međunarodne monitoring organizacije (IMO), što je, kako je naglasio zamjenik ministra, od velikog značaja za proces EU integracija.

Brkić je izrazio nadu da će BiH svoje obveze ispuniti u prvim danima predsjedanja Slovačke Republike Europskom unijom, kako bi Vijeće EU moglo razmotriti zahtjev BiH za članstvo sa pozitivnim ishodom, te zatražiti od Europske komisije da sačini mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo, što bi zatim rezultiralo dostavljanjem Upitnika Bosni i Hercegovini. Sve ove aktivnosti koje se provode u BiH, uz kontinuiranu potporu EU, dovele bi do postizanja cilja - stjecanja statusa države kandidata za članstvo u EU do kraja 2017. godine.

Predsjedatelj Odbora Elmar Brok je naglasio da je pred BiH intenzivan period na ispunjavanju uvjeta, te da BiH ne može biti kandidat bez funkcionalnog mehanizma koordinacije za postizanje jedinstvene pozicije o pitanjima europskih integracija.

Članovi Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, među kojima su bili izvjestitelj EP za BiH Cristian Dan Preda, predsjednik izaslanstva EP za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula i potpredsjednik Odbora Andrej Plenković, potvrdili su nastavak potpore Europskog parlamenta BiH. Naglašeno je da BiH ima izvanrednu prigodu to što je Slovačka, koja je snažan promotor europskog puta BiH, sljedeća predsjedateljicu Vijećem EU, i da sve pozitivno što je započelo u veljači predajom zahtjev za članstvo, ne smije biti izgubljeno.

Zamjenik ministra Brkić i članovi Odbora za vanjske poslove EP razgovarali su i o utjecaju predstojećih lokalnih izbora na europski put BiH, te NATO integracijskom procesu BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije