Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH

Brkić i Linhart o implementaciji Akcijskog plana Austrija - BiH 2017

dfgdfg
07.03.2017.
u 16:16

 Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se na bilateralnim konzultacijama s glavnim tajnikom Ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom u Beču.

Dominantna tema konzultacija bila je procjena implementacije Akcijskog plana Austrija - BiH 2017. usuglašenog od ministara vanjskih poslova BiH i Austrije. Razgovarano je o zajedničkim pitanjima BiH i Austrije, predsjedavanju Austrije OESS-om i napretku BiH na europskom putu.

Zamjenik Brkić zahvalio je Austriji na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija, napominjući da je 2016. godina za BiH bila izuzetno uspješna u tom procesu. Naglasio je posvećenost Bosne i Hercegovine u oblasti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU i opredijeljenost da u okviru svog vanjskopolitičkog djelovanja BiH doprinese sigurnosti kako europskog kontinenta, tako i šire, te jačanju mira, demokracije i vladavine prava u svijetu. Sugovornika je informirao o napretku koji je BiH postigla u procesu europskih integracija u posljednje vrijeme te o posvećenosti zemlje u daljnjem jačanju regionalne suradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa s naglaskom na sudjelovanju u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke.

Zamjenik ministra istaknuo je da Bosna i Hercegovina pripada obitelji europskih država i da je zahtjev za članstvo podnesen, jer poštuje i promovira vrijednosti sadržane u ugovorima Europske unije. Zajedničke europske vrijednosti na kojima počiva Unija: vrijednosti mira, demokracije, pravne države, vrijednosti temeljnih ljudskih prava i politike proširenja danas su bliže u BiH nego ikad ranije. Također je napomenuo podršku predsjedavanju Austrije OESS-om i prioritetima koje je Austrija istaknula.

Glavni tajnik Linhart izrazio je zadovoljstvo dobrim, bliskim i prijateljskim odnosima između Austrije i Bosne i Hercegovine, koja se očituje i kroz implementiranje Akcijskog plana BiH/Austrija. Iskazao je spremnost unapređenja odnosa kroz razmjenu iskustava i obuku u domenu europskih integracija.

Ovom prigodom glavni tajnik Linhart je još jednom istaknuo da Austrija snažno podržava europsku budućnost Bosne i Hercegovine i regije zapadnog Balkana. Austrija je stava da se proširenje Unije mora zadržati na agendi EU. U tom kontekstu naglasio je važnost Berlinskog procesa, kao bitnog dijela procesa europskih integracija. Iskazao je nadu da će idući Summit o zapadnom Balkanu, koji će se održati u Trstu u srpnju 2017. godine, polučiti konkretne i pozitivne rezultate posebno vezano za infrastrukturne projekte u okviru agende za povezanost (connectivity agenda), priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?