Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH

Brkić: BiH ima velika očekivanja od predstojećeg Summita u Trstu

asdasds
24.03.2017.
u 16:51

 Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Republike Jakubom Dürrom. Teme razgovora su bile proces europskih i euroatlantskih integracija BiH i podrška Češke Republike, suradnja u regiji i bilateralni odnosi dvije države.

Brkić je informirao češkog kolegu o izazovima i perspektivama BiH na putu ka Europskoj uniji i NATO-u. Naglasio je opredijeljenost BiH daljnjem jačanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, posebno sudjelovanju u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorice.

Istaknuo je da BiH ima velika očekivanja od predstojećeg Summita u Trstu koji će biti održan u srpnju ove godine i dodao da je u cilju adekvatne pripreme i zajedničkog nastupa za Summit, u Sarajevu održan sastanak premijera zapadnog Balkana (WB6).

Informirao ga je o izazovima s kojima se BiH suočava u procesu odgovaranja na pitanja iz Upitnika i dodao da je usprkos svemu moguće postići cilj, da odgovori do kraja jula budu dostavljeni Europskoj komisiji.

Istaknuo je nadu da će potom, tijekom estonskog predsjedanja Vijećem EU, BiH dobiti odgovor od Komisije, te zatražio podršku i Češke u nadolazećem razdoblju.

Podsjetio je da je cilj BiH sticanje statusa zemlje kandidata za članstvo do kraja ove godine. Naglasio je da, u cilju održanja političke stabilnosti i demokratskog razvijanja, EU ne bi trebala zanemariti BiH i zapadni Balkan, te da EU i dalje ima snažan utjecaj u regiji i da je europska perspektiva snažan podsticaj za provođenje reformi.

Govoreći o euroatlantskom putu BiH, Brkić, koji je i predsjedatelja Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, je istakao da BiH nastoji ispuniti preostali uvjet iz Tallinna - registracija perspektivne nepokretne vojne imovine - kako bi Savez mogao što prije donijeti odluku o aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP). Podcrtao je da je integracija zemalja zapadnog Balkana u NATO od suštinskog značaja za sigurnost i stabilnost na ovim prostorima i istakao očekivanje podrške Češke za što skoriju aktivaciju MAP-a, naglasivši da će BiH nastaviti doprinositi NATO vođenim mirovnim operacijama i razvijati partnerske odnose sa Savezom.

Zahvalio je za razvojnu pomoć koju Češka već godinama realizira u BiH, prije svega kroz projekte za vodosanitaciju, javnu administraciju i civilni sektor.

Zamjenik ministra Dürr je naglasio da Fond za zapadni Balkan koji su ustanovile zemlje članice Višegradske skupine - V4 (Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska) predstavlja najkonkretniju i najpraktičniju pomoć i izraz je iskrene želje da se pomogne ovoj regiji.

Ponovio je podršku svoje zemlje europskim i euroatlantskim aspiracijama BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije