Genoveva Ruiz Calavera

Brine nepovjerenje bh. građana u pravosudne instuitucije

15.06.2017.
u 08:41

Devetero od desetero građana u BiH, prema najnovijem ispitivanju javnog mnijenja, ne vjeruje u efikasnost njihovog pravosudnog sustava. Takav nedostatak povjerenja zabrinjava sviju, uključujući i Europsku uniju. Bh. pravosuđe mora imati povjerenje svojih građana ako će postizati rezultate za njih, napisala je u autorskom tekstu za Dnevni avaz direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera.

Naglasila je kako je pravosuđe jedan od temeljnih stubova svakog demokratskog društva izgrađen na vladavini prava, a kod slabog pravosuđa prijeti i rizik urušavanja vladavine prava i demokracije.

- Kada je pravosuđe slabo, i ekonomija postaje nestabilna. Građani trebaju funkcionalno pravosuđe za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i za podršku socioekonomskom razvoju. Građanima je potrebno snažno pravosuđe u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Potrebna im je, također, pravna sigurnost, što znači da moraju vrlo jasno znati koji oblici ponašanja su predmet utvrđivanja odgovornosti i koja je pravosudna institucija nadležna za procesuiranje predmeta - navela je Calavera.

Poručuje da se poduzeća i investitori, strani i domaći, trebaju oslanjati na efikasan, nepristran i odgovoran pravosudni sustav da bi se omogućili nova radna mjesta, ekonomski rast i prosperitet.

- Vladavina zakona je utkana u same temelje procesa pristupanja EU. Neovisno, nepristrasno, odgovorno i efikasno pravosuđe jeste ključna karakteristika naših europskih standarda, koje u potpunosti treba poštivati bilo koja zemlja koja teži tome da postane članica EU. Iz tog razloga EU prati i pruža podršku bh. pravosuđu kroz više procesa, uključujući i Reformsku agendu, Strukturirani dijalog o pravosuđu te Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ali nemojmo se zavaravati. Nije na EU da provede ove reforme, a još i manje da ih nametne, niti je ovaj posao na međunarodnoj zajednici. Vaše izabrane vlasti su te koje trebaju provesti neophodne reforme. Političari u BiH su deklarativno dali podršku pravosudnim reformama u skladu s europskim standardima. Jednako je važno da to svoje obećanje i ispune. Bilo kakav zastoj nije u interesu građana - napisala je Calavera. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije