Fond za zaštitu okoliša

Briga o okolišu uči se već od malih nogu

13.03.2020.
u 09:19

Edukacijom djece od vrtića pa dalje tijekom školovanja i odrastanja stvaraju se dobre navike i podiže svijest o značaju čuvanja životne sredine. Imamo desetke školskih vrtova po cijeloj zemlji u kojima učenici marljivo rade, educiraju se o ljekovitim biljkama ili vrstama karakterističnim za naše podneblje. Postoji mnogo cvijetnjaka, mali broj povrtnjaka ili voćnjaka. Svi oni, kakvi god bili, dragocjena su edukacijska mjesta te doprinos brizi za okoliš u lokalnoj sredini.

Briga o životnoj sredini

Od malih nogu djecu treba učiti dobrim navikama kako bi imala bolju budućnost. Učeći o ekologiji i o zaštiti životne sredine, mališani stječu navike koje će primjenjivati do kraja života. Ako se djeca od malih nogu nauče poštovati i brinuti se o svijetu u kojem živimo, odnosno o biljnim i životinjskim vrstama na našem planetu, oni će doprinijeti da se taj svijet sačuva i za buduće generacije. Drugim riječima, zalagat će se za zaštitu prirode. Kako bi djeca jednog dana postala dio zajednice koja se brine o životnoj sredini, potrebno je da istražuju svijet prirode koji ih okružuje kako bi se emotivno vezala za njega. Djeca uče na primjerima, zato im svojom brigom o životnoj sredini, stavovima i ponašanjem pomozimo da na pravilan način reagiraju na svijet oko sebe. Neki će djeci pokušati objasniti koliko je važno da se brinu o svojoj životnoj sredini tako što će se osvrnuti na podatak koliko životinja iščezava s našeg planeta. Drugi će im pričati o zagađenosti plastičnim otpadom, treći o globalnom zagrijavanju, ali je, prije svega, važno da im se priča, ali i da ih se uključi u projekte zaštite okoliša.

Poticati kreativnost

Kao što stara kineska izreka kaže: “Reci mi i ja ću zaboraviti. Pokaži mi i možda ću zapamtiti. Uključi me i ja ću razumjeti. Odmakni se i ja ću djelovati”. Jedan od najboljih načina da djeca uče o životnoj sredini jest da je dožive i iskuse. Gdje god da živite, izvedite svoje dijete vani, svejedno je li to parkić ispred vaše zgrade ili predio netaknute prirode. Djeca mogu mnogo naučiti o prirodi ako je vide i ako su dio nje. Roditelji moraju biti svjesni važnosti ekološkog odgoja. Zemlja se sve više uništava zbog ljudskog nemara i mi smo tu kako bismo to promijenili, počevši od sebe i svoje djece.

Razvoj kreativnosti u sklopu kojeg je i svijest o očuvanju čistog i zdravog okoliša iznimno je važan za djecu i potrebno ga je usađivati od malih nogu. Reciklaža je vitalni dio smanjenja uništavanja okoliša. Najbolje je da se od malih nogu uči kako i zašto reciklirati i važno je naučiti djecu tim vrijednostima.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?