Sveučilište u Mostaru i Općina LjubuškI

Brendiranje prirodnih ljepota s turističkim potencijalom u Ljubuškom jedan od ciljeva

31.01.2019.
u 07:20

Izaslanstvo općine Ljubuški boravilo je u radnom posjetu Sveučilištu u Mostaru te su tom prigodom održali nekoliko važnih sastanaka u cilju jačanja dvosmjerne komunikacije, formaliziranja odnosa kako bi u konačnici sinergijski napravili iskorake.

Akcijski plan

Izaslanstvo su činili načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, ministar financija u Vladi ZH županije Toni Kraljević, gvardijan Franjevačkog samostana u Humcu fra Dario Dodig te Vedran Markotić, direktor JP-a Parkovi Ljubuški. Uprava Sveučilišta u Mostaru, na čelu s rektorom prof. dr. Zoranom Tomićem, upoznala je načelnika i suradnike s trenutačnim procesima na Sveučilištu, od integracije, strategije, do akcijskog plana provedbe strategije za tekuću godinu, a posebno je naglašena društvena integracija u čemu veliku ulogu imaju lokalne zajednice. Načelnik Barbarić složio se kako je za uspjeh i iskorak potrebno plansko, strateško upravljanje, ali i praćenje postignutoga te pozvao akademsku zajednicu na suradnju s Općinom, poglavito u strateškom planiranju. Sveučilište svojim kapacitetima može održavati i različite edukacije, stručna predavanja te zajednički ulaziti u projekte. Kako su primarne grane razvoja općine Ljubuški poljoprivreda i turizam koji uključuje i infrastrukturu, posjetili su Agronomski i prehrambeno-tehnološki te Građevinski fakultet. Dekan APTF-a prof. dr. Ivan Ostojić sa suradnicima istaknuo je kako surađuju s Ministarstvom gospodarstva ZHŽ-a u izradi strategije ruralnog razvoja te da je u poljoprivredi prvo potrebno ispitivanje kvalitete i sastava tla kako bi se mogle odrediti sorte i kulture koje bi se uzgajale, a područje općine Ljubuški ima razvojni potencijal.

Očuvanje kulturne baštine

S Upravom Građevinskoga fakulteta, na čelu s dekanicom prof. dr. Majom Prskalo, dogovorena je suradnja na infrastrukturnim projektima koji su potrebni općini Ljubuški te je već za idući tjedan dogovoren sastanak tima projektanata tog fakulteta s predstavnicima Općine kako bi se konkretizirale potrebe i mogućnosti suradnje. Načelnik Barbarić istaknuo je kako im je potrebna pomoć i u brendiranju prirodnih ljepota s turističkim potencijalom, ali i očuvanja i promocije kulturne baštine budući da se na području općine Ljubuški nalaze arheološki lokaliteti, kao i najstariji muzej u BiH, onaj u Franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog u Humcu. Općina Ljubuški prva je čije je izaslanstvo posjetilo Sveučilište u Mostaru i tako otišla korak naprijed u uspostavljanju suradnje. Otvorene su brojne mogućnosti suradnje i temelji za iskorake u razvoju kako općine Ljubuški tako i Sveučilišta, što će rezultirati i potpisivanjem sporazuma sa Sveučilištem i strateškim fakultetima za općinu Ljubuški. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije