predsjednica Kluba Hrvata u PS BiH

Bradara o zahtjevu za smjenu Turković: 'Ponaša se kao ministrica jednog naroda i jedne stranke'

Lidija Bradara
29.08.2022.
u 17:06

Već dvije godine u Parlamentu BiH traži se rasprava o radu Ministarstva vanjskih poslova BiH

Na prijedlog Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH kojeg potpisuje Lidija Bradara, predsjednica Kluba, Dom naroda na današnjem je zasjedanju usvojio inicijativu za smjenu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković. 
Inicijativa je upućena predsjedatelju Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji. U obrazloženju podnesene inicijative, smjena Turković traži se zbog "izrazito neprofesionalnog, samovoljnog, institucionalno neusklađenog djelovanja i poduzimanja štetnih postupaka kojima se već dulje vrijeme sustavno urušava autoritet i vjerodostojnost BiH u području međunarodnih odnosa, kako na vanjsko-političkom tako i na unutarnjem planu destrukcijom sustava unutarnje koordinacije i odlučivanja, o vanjskopolitičkim pitanjima". 

Inicijativu su pored izaslanika HDZ BiH podržali su i izaslanici SNDS-a, odnosno većina klobova Hrvata i Srba. 

„Ako Klubovi dva od tri konstitutivna naroda ne doživljavaju svojom ministricom, onda je jasno da ona ne provodi politiku BiH već politiku jednog naroda i jedne stranke. Samim time narušila je principe koordinacije u oblasti vanjske politike, jedan od temeljnih principa definiranih Daytonskim sporazumom“, kaže nam predsjednica Kluba Hrvata u PS BiH Lidija Bradara.

Neprofesionalno ponašanje ministrice Turković, kakvim su ga ocijenili potpisnici inicijative za njezinu smjenu, traje već duže vrijeme i ne očituje se samo u jednostranim dopisima prema međunarodnim dužnosnicima i diplomatama te nije nikakav čin osvete. 

„Mi već dvije godine tražimo raspravo u radu Ministarstva vanjskih poslova u Parlamentu BiH. Našem zahtjevu nikad nije udovoljeno niti se ministrica Turković očitovala na njega. Jedan od razloga zbog kojeg tražimo njezinu smjenu je i
nepoštovanje prema Parlamentu BiH“, pojasnila nam je Bradara.

U zaštitu ministrice Turković stali su izaslanici SDA na čiji je prijedlog imenovana poručivši da inicijativa za njezinu smjenu u Vijeću ministara BiH „neće proći“. Budući da je isključivo, po ocjenu Klubova Hrvata i Srba zastupala interese jednog naroda i jedne stranke, obrambeni stav SDA prema Turković sasvim je očekivan.

Komentara 2

LO
lokve
08:19 30.08.2022.

kako se ponašaju ministri HDZa, žalosno je da ni u sportu za svoju zemlju ne navijaju ni Srbi ni Hrvati, a ogromno bogatstvo su stekli "predstavljajući" ovu zemlju.

DO
dolić
08:16 30.08.2022.

A kako se ponaša recim Dodik,......on je predstavnik Srbije i Rusije, jer nije bosanac, a član je predsjeništv BiH

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije