Komemoracija

Bradara: Boro je dao ogroman doprinos organiziranju obrane i ustroju HVO-a u Kiseljaku

11.12.2020.
u 11:50

U Gradskoj vijećnici koja se nalazi u zgradi Općine Kiseljak čiju je gradnju pokrenuo upravo Josip Boro, prvi načelnik Kiseljaka izabran na prvim višestranačkim izborima u BiH, u petak je prije pokopa, održana komemoracija čovjeku koji je Kiseljak ali i hrvatski narod središnje Bosne i BiH zadužio na mnogim poljima. „Najteža vremena nekako uvijek iznjedre najbolje ljude“, poručio je brigadni general Mario Bradara, u ratu jedan suradnika pokojnog Josipa Bore, među Kiseljačanima poznatijeg po imenu Jozo. „To je čovjek koji je dao ogroman doprinos organiziranju obrane i ustroju HVO-a u Kiseljaku. Bio je čovjek stijena, pun samopouzdanja, odlučan i nepokolebljiv, čovjek kakav nam je trebao u tim najtežim vremenima“, istaknuo je uz ostalo Bradara. 

Suradnje s bivšim načelnikom Kiseljaka Josipom, odnosno Jozom Borom prisjetio se i aktualni kiseljački načelnik Mladen Mišurić
Ramljak. U vrijeme rata Boro je Mišurić Ramljaka imenovao voditeljem odjela za gospodarstvo. „Bio je to ogroman izazov, pobrinuti se za potrebe vojske, a istodobno organizirati normalan život, plaće, mirovine te sve potrebno za oko 40 tisuća stanovnika, najvećim dijelom izbjeglica iz svih krajeva BiH koji su utočište pronsašli u Kiseljaku. Kao višegodišnji načelnik mogu kazati da to nije lako ni danas, a to vrijeme uspijevali zahvaljujući jednom čovjeku, Jozi Bori“, istaknuo je Mišurić Ramljak. Nekoliko prigodnih riječi obitelji Jozo Bore, supruzi Ljiljani i trojici njegovih sinova Petru, Ivanu i Tomislavu te mnoštvu okupljenih na komemoraciji, uputio je još jedan od Borinih bliskih poznanika i prijatelja Ivo Miro Jović. Mnoštvo Kiseljačana iskoristilo je priliku upisati se i u knjigu žalosti.

Pored dužnosti načelnika Kiseljaka, Josip Boro obnašao je i dužnost predsjednika Sabora ŽSB, ministra u Vladi ŽSB (ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa), djelovao je u Uredu za ljudska prava u Sarajevu, bio je izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Pored navedenih političkih dužnosti, kako na višim tako i lokalnoj razini, među brojnim Kiseljačanima i Kiseljačankama prije svega će ostati zapamćen kao dugogodišnji profesor biologije, ujedno i zamjenik ravnatelja Srednje škole u Kiseljaku. Hrvatski narod ovoga kraja, posebno će cijeniti i pamtiti Borin doprinos osnaženju i ujedinjenju nacionalnog bića, prvenstveno kroz osnivanje Hrvatske demokratske zajednice čijim je predsjednikom bio u dva mandata, a zatim i utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, a kasnije i Hrvatske Republike Herceg Bosne. Boro je bio i osnivač Hrvatske radiotelevizije Kiseljak, koja je u ratu i nakon rata bila glas Hrvata središnje Bosne, a danas je dio sustava RTV Herceg- Bosne . Josip Boro
koji je preminuo u četvrtak 10. prosinca u 77 godini života nakon duge i teške bolesti pokopan je dan kasnije na katoličkom groblju Podmrakovi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?