recept

Božićni keksići Fancy: Keksi koji će uljepšati blagdanski stol

coolinarika
01.12.2021.
u 17:17

Božićni keksići Fancy, probajte ih napraviti, jako su ukusni a posebno zanimljivi kao ukras na stolu...

Sastojci

Za tijesto:

300g Glatkog brašna 

1/2 Praška za pecivo 

prstohvat soli

50g šećera u prahu

130g putera /maslaca

1 žumanjak

40ml hladnog mlijeka

Za nadjev:

100g mljevenih oraha ( ili badema ili lješnjaka )

30g šećera u prahu

1/2 Vanilin šećera 

naribana korica limuna

30ml kipućeg mlijeka

1 jušna žlica ruma

Za glazuru:

1 bjelanjak

150g šećera u prahu

prstohvat soli

1 čajna žlica limunovog soka

Za ukras:

polovine oraha

malo rastopljene čokolade

Priprema

1. Od sastojaka za tijesto umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata, piše Coolinarika.

2. Nadjev: u zdjeli pomiješajte orahe, šećer, vanilin šećer, koricu limuna i rum. Prelijte kipućim mlijekom, dobro izmiješajte i pustite da se ohladi.

3. Tanko razvaljajte tijesto, podijelite ga na dva dijela. Na polovicu žličicom rasporedite nadjev u pravilnim razmacima, prekrijte drugom polovicom tijesta i kalupom (kod mene cvjetić) izrežite kekse. Preostalo tijesto ponovno razvaljajte i ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke.

4. Kekse pecite na limu prekrivenom papirom za pečenje oko 20 minuta na 180C. U principu, duljinu pečenja prilagodite iskustvima sa svojom pećnicom. Pečene kekse ohladite na limu da se ne lome. Ja ih uvijek sa limom stavim na hladne pločice i tako mi se brže ohlade.

5. Bjelanjku dodajte prstohvat soli i uz postepeno dodavanje šećera u prahu i limunovog soka istucite u čvrst šaum ( ja sam ovaj put čak na pari radila pa mi je šaum ispao prečvrst i morala sam ga nanositi sa špricom na keksić:). Inače, ohlađene kekse umočite u ocaklinu, stavite polovicu oraha i vratite na lim za pečenje. Sušite na 50C 10 minuta i nakon toga ostavite u ugašenoj pećnici još cca pola sata. Kad su gotovi prošarajte ih po želji rastopljenom čokoladom.

Foto: coolinarika

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?