Blagdan

Božićna poruka kardinala Vinka Puljića: Božićno svjetlo u našem ozračju

Vinko Puljić
24.12.2022.
u 10:28

Živimo svoju svagdašnjicu zapljusnutu ozračjem krize prouzročene raznim ekonomskim, političkim i ratnim intrigama. U tom ozračju stalno se nameću politički interesi moćnijih nad slabijima. Medijski nam se nameće beznađe koje se navlači kao ova jesenska i zimska magla i zimski oblaci. Ljudi se udaljuju jedni od drugih. Jednima je sramotno ime Isus i zabranjuje se, drugima smeta križ i uklanjaju ga. Uvukao se strah od života te je sve više umrlih nego rođenih. Mali čovjek sve više se savija pod teretom tih svagdanjih zbivanja. U takvoj, po ljudski gledano, stvarnosti, Bog silazi i rađa se Isus kao Božji Sin. Postaje čovjeku bliz, donoseći mu svjetlost nade. Zato nam Izaija prorok poručuje: “ Narod koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu” (Iz 9,1). Po prorocima naviješten, po Duhu Svetom utjelovljen, a od Marije rođen, kao naša svjetlost i naša radost. Zato isti prorok poručuje: “Ti si radost umnožio, uvećao veselje... jer dijete nam se rodilo, sin nam je darovan”(Iz 9,2-3.). Otajstvu Božića se radujemo jer “očitovala se Ljubav Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit. 2,11). U tom sumraku svjetlo nas je obasjalo, u toj sumornosti i umornosti ljubav nam je darovana. Dok nas opterećuje strah za život i sutrašnjicu, anđeo pastirima poručuje: “Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod. Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist Gospodin”(Lk 2 10-11). Otvorimo srce i dušu kako bi ta radost ispunila našu nutrinu te tu radost podijelimo jedni s drugima. “Kako su ljupke po gorama noge glasonoše radosti koji navješćuje mir, oglašuje sreću, navješćuje spasenje...” (Iz 52, 7). Ojačani u vjeri i obasjani u nadi i razdragani u ljubavi Božjoj, ponesimo jedni drugima tu radost čestitajući tu tajnu koju nam Bog otkri da smo voljena bića. Očitujmo to otajstvo kako je Bogu stalo do nas. Neka se sve ukloni što remeti naše zajedništvo u ljubavi. Zato neka Kristov mir zavlada u nama i kroz praštanje, pomirenje i vraćanje povjerenja, neka taj mir izgrađuje naše obiteljsko zajedništvo. Neka se to obiteljsko zajedništvo radosti vjere prenese i u župsko zajedništvo kako bismo postali svjedoci nade u ovom ozračju koje proživljavamo. Nije to iz naše snage, nego iz našeg povjerenja u Onoga koji nam se rodio u betlehemskoj štalici. Dok vam ove godine upućujem ovu božićnu čestitku, želim da vas obasja to svjetlo te vam otkrije smisao življenja, ali i u životu našeg trpljenja. Neka nam obasja staze suradnje, prihvaćanja, poštivanja i izgrađivanja zajedništva utemeljeno na vjeri u Onoga koji nas učini djecom Božjom.

Dok vam čestitam Božić, želim da ta očitovana ljubav ispuni sve naše obitelji kako bi u njima vladala sloga, razumijevanje, radost vjere i hrabro življenje. Čestitajući Božić, na poseban način želim da djeca istinski dožive radost djetinjstva u ozračju ljubavi obiteljskog gnijezda. Mladima želim čestit Božić, da u Kristu otkriju svoj smisao života te osmišljeno se ostvare u Božjoj ljubavi. Bolesnima, nemoćnima i starima želim da Isusovo rođenje donese snage i strpljivosti te da nađu razumijevanje kod svojih najbližih u svojim potrebama. Neka slavlje Božića ojača našu vjeru kako bismo ovaj svijet mijenjali zračeći dobrotom i plemenitošću, izgrađujući mir, slogu i jednakopravnost među ljudima.

Neka vam je svima čestit Božić i na dobro vam došlo Isusovo rođenje te da vam u novoj, 2023. godini udijeli svoj blagoslov u dobru zdravlju, uspješnom radu i lijepom zajedništvu svjedočeći Božju ljubav. Marija, Majka Isusova i Majka naša, neka bude sa svojim Sinom Isusom najdraži gost u našem obiteljskom domu i u našoj osobnoj vjeri. Čestitajući Božić, na sve zazivam Božji blagoslov i srdačno vas pozdravljam!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije