DOM NARODA

Bošnjački veto zaustavio izborna pravila za Mostar

'domnaroda.1'
Foto: ''
17.12.2013.
u 10:35

Prijedlog predviđa, između ostalog, izbor 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, a koji bi bili birani tajnim glasovanjem na području čitavog Mostara

Pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa ponovno je zaustavilo donošenje važnih odluka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Klub Bošnjaka prvo je koristeći nacionalni veto blokirao usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je predložio Klub Hrvata, a kojim se regulirao način izbora na području grada Mostara.

Izbor vijećnika

Ovaj prijedlog predviđa, između ostalog, izbor 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, a koji bi bili birani tajnim glasovanjem na području čitavog Mostara. Predlagajući ove zakonske izmjene izaslanica Borjana Krišto (HDZ BiH) kazala je kako se njima provodi odluka Ustavnog suda. No, Bošnjaci tvrde da su zakonske izmjene štetne po njihove nacionalne interese pa će o njima odlučivati Ustavni sud. Za razliku od ovog, pozivanje na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u slučaju izmjena Zakona o Elektroprijenosu BiH, nisu podržali svi bošnjački izaslanici. Troje izaslanika iz SDA pozvalo se na nacionalni veto kako bi blokirali usvajanje zakonskih izmjena kojima se dioničarima, odnosno entitetima, omogućava raspodjela akumuliranih sredstava s računa Elektroprijenosa BiH. Zahvaljujuću potpori SNSD-a, SDP-a i dva HDZ-a, ove zakonske izmjene podržane su u Zastupničkom domu, a zbog korištenja nacionalnog veta u Domu naroda, konačnu riječ i o ovom propisu donijet će Ustavni sud BiH. Obrazlažući svoje protivljenje izaslanici iz SDA su podsjetili da je međunarodna zajednica također protiv ovog prijedloga te da bi se na taj način omogućilo nenamjensko trošenje sredstava.

Kupovina vremena

-Znamo mi da neće proći vitalni nacionalni interes, ali se nadamo da će pojedinci “doći pameti” i uvidjeti što rade, poručio je dopredsjedatelj Doma naroda Sulejman Tihić (SDA). Protiv usvajanja ovog zakona su i u SDS-u i PDP-u. S druge strane, iz stranaka koje podupiru zakonske izmjene tvrde kako SDA ponovno zloupotrebljava pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Izaslanik Mehmed Bradarić (SDP) istaknuo je da “Elektroprijenos BiH” ima na računu 300 milijuna KM te da sedam godina ova kompanija ima upravljačku strukturu koja nije napravila ništa.

- SDP ima za cilj da kompanija bude funkcionalna i nitko ne može uzeti 200 milijuna maraka koje su u amortizacijskom fondu. Taj novac će se ulagati u idućim godinama. Nema ništa sporno u tome da dioničari podijele novac koji im pripada, kazao je Bradarić. Dom naroda je jučer usvojio SNSD-ove izmjene Izbornog zakona BiH koji sada ide Zastupničkom domu.

Ključne riječi

Komentara 1

1H
1hrvatska2
15:45 17.12.2013.

Ovo je ocekivano nista nova.Muslimanima ce se njihovo majmunisanje razbiti o glavu.Tko drugom nepravdu radi vratit ce mu se visestruko!Turska je daleko!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije