Bliži se istek roka za prijavu kandidata za listopadske izbore

Bošnjački SDP u BiH bi opet htio birati Hrvata

'BIH , 14.03.2009. , SARAJEVO , ZGRDA ZAJEDNICKIH INSTITUCIJA BIH , KONVENCIJA SDP BIH , ZLATKO LAGUMDJIJA FOTO ZVONIMIR CORIC'
Foto: 'ZVONIMIR CORIC'
10.07.2014.
u 11:59

SDP-ova kandidatura Hrvata ponovno bi zaprijetila izbornim inženjeringom i obilježila kampanju

Nekoliko dana pred istek roka za prijavu kandidacijskih listi (14. srpnja) nisu poznata sva imena koja će ući u utrku za tri mjesta u državnom Predsjedništvu. Neke stranke i koalicije iz taktičkih razloga ne objavljuju odluku dok se neke druge još ne mogu dogovoriti o svojim kandidatima.

Utrka za novi mandat

Na bošnjačkoj političkoj sceni sigurno je da će u utrku za novi mandat u Predsjedništvu BiH Bakir Izetbegović iz SDA. Izgledni konkurenti su mu neovisni kandidati Mustafa Cerić i Mirsad Kebo, dok se još čeka konačan stav SBB-a SDP-a i SBiH. SBB će imati bošnjačkog kandidata, ali još uvijek taktiziraju hoće li to biti čelnik stranke Fahrudin Radončić. Iako se špekuliralo da bi Stranka za BiH mogla za člana Predsjedništva BiH još jednom predložiti Harisa Silajdžića, čini se kako je izglednija kandidatura Azre Hadžiahmetović. SDP je, pak, tjednima vijećao hoće li kandidirati bošnjačkog ili hrvatskog kandidata. Mnogi bošnjački kadrovi u ovoj stranci ne žele unaprijed ulaziti u izgubljenu bitku. Stoga je vrlo realno da SDP po treći put pokuša svoje glasačko tijelo preusmjeriti na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH. U medijima je spominjano ime Ante Domazeta i Lidije Korać. Među hrvatskim strankama su za sada poznate dvije kandidature. HDZ 1990. je za člana Predsjedništva BiH predložio Martina Raguža, a SPP Živka Budimira. HSP BiH je odustao od kandidature iako ju je platio, dok HDZ BiH i Komšićev DF još uvijek vijećaju.

Čekaju se mnogi dogovori

Izvjesno je da će obje stranke imati svoje kandidate. Kada su u pitanju kandidati za srpskog člana Predsjedništva BiH, očekuje se da dvije grupacije predlože svoje kandidate. Vladajuća koalicija SNSD-DNS-SP najavljivala je mogućnost da na izborima za Predsjedništvo BiH istaknu kandidaturu čelnika dvije manje članice koalicije, Marka Pavića (DNS) ili Petra Đokića (SP). Pavić baš i ne želi tu poziciju, a Đokića mnogi ne žele kao kandidata pa je u prvi plan došla aktualna premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović. Na dogovor se čeka i u oporbenom Savezu za promjene. Po mandat za Predsjedništvo BiH želi Mladen Ivanić iz PDP-a, ali u SDS-u imaju određene rezerve i spominju čak mogućnost da predlože sami kandidata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?