OPSTRUKCIJE

Bošnjački ministri “minirali” zakone važne za EU, nisu došli na sjednicu

storyeditor/2022-10-20/PXL_150422_93004820.jpg
21.10.2022.
u 13:02

Iz Izaslanstva EU-a u Sarajevu očekivali su jučer podijeliti vijesti kako je Vijeće ministara BiH izmijenilo odredbe o integritetu u Zakonu o VSTV-u te prihvatilo pravilnik o Europolu

Na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni polako se smjenjuje uloga destruktivnih političara koji koče europski put, ugovorne obveze s NATO savezom, a u javnosti se pak sve pokušava opravdati jeftinim spinovima kojima se manipulira javnost, piše Večernji list BiH.

Naime, za jučer je bila sazvana sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj su se našla čak dva važna pitanja vezana uz odobravanje kandidacijskoga statusa za članstvo u EU. U pitanju je izmjena zakona o integritetu Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV), koji je najizravnije povezan s europskim putem zemlje. Ovo je pitanje dobilo i potrebna mišljenja u posljednji trenutak. Uz to, dostavljen je i pravilnik o suradnji BiH s Europolom.

Poremećena struktura

Osim ovih točaka koje su trebale biti na dnevnome redu, stigao je i prijedlog izmjena Zakona o sudovima BiH te Zakon o sukobu interesa. No, nisu dobili mišljenja. U Izaslanstvu EU-a u Sarajevu očekivali su kako će jučer iz Sarajeva stići ohrabrujuće vijesti koje bi onda mogli podijeliti kako bi se bez ikakvih zapreka Bosni i Hercegovini dodijelio status kandidata za članstvo. No, od toga nije bilo ništa.

Sve je propalo ponajprije zbog očekivanja zamjenice predsjedatelja Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da se na dnevnom redu nađe Zakon o vanjskim poslovima, no, što je najvažnije, i novi prijedlog sistematizacije u diplomatsko-konzularnoj mreži. Zapravo je to pitanje bilo ključno zašto je sve palo u vodu.

Naime, odlazeća ministrica teško je poremetila nacionalnu strukturu unutar diplomacije na štetu Hrvata, ali i Srba, što se onda trebalo potvrditi na Vijeću ministara. Taj je pravilnik ministrica nastojala ugurati iako nema mišljenja državnog Ministarstva pravosuđa. A kako bi onda stvari dodatno začinila te ugurala vrući krumpir, predložila je da se na dnevnom redu nađe i program reformi vezan uz NATO savez.

Na kolegiju koji čine predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te zamjenici Vjekoslav Bevanda, koji je na čelu resora financija i riznice, kao i ministrica Turković, prvi čovjek Vijeća ministara poručio je kako se ne mogu ugurati dodatne točke oko kojih se nije postigao dogovor. Taj pripremni dio je završen, ministri su došli za sjednicu, a nakon toga stigla je obavijest kako bošnjački ministri Bisera Turković, Selmo Cikotić te predstavnik Ministarstva obrane neće doći na sjednicu. Naknadno je javnosti plasiran spin da je sve propalo zbog srpske strane, a činjenica je da bošnjački ministri nisu stigli na sjednicu.

- Riječ je o jednom od najvažnijih reformskih propisa na kojem se predano radilo i koji se dugo usuglašavao te mjesecima čeka da bude predložen za razmatranje. Odbijen je i materijal kojim se omogućava realizacija odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o proširenju diplomatsko-konzularne mreže BiH. Nema apsolutno nikakvog razloga da se i dalje blokira procedura za ovakvo zakonsko rješenje, a da se traži da Vijeće ministara BiH samo kao tehničko tijelo donosi financijske odluke i usvaja informacije. Europska komisija je u posljednjem izvješću o napretku pozitivnim ocijenila pridruživanje BiH vanjskopolitičkim stavovima Unije.

Zakon o vanjskim poslovima, u tom pogledu, sustavno rješava brojna pitanja te postavlja BiH nepovratno u smjeru napretka i euroatlantskih integracija - poručila je u obraćanju ministrica Turković. Istodobno, u medijima u Republici Srpskoj osvanula je posve drukčija verzija istine.

Izborni zakon i Escobar

Uz tri reforme koje je EU postavio BiH kao uvjet za kandidacijski status - sudovi u BiH, izmjene Zakona o VSTV-u te o sukobu interesa, najvažnija zapravo ostaje izmjena Izbornog zakona, na što je upozorio i povjerenik za proširenje Europske komisije Olivér Várhelyi​. Dio posla već je napravio visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt, čiji se autoritet još nastoji osporiti.

Ponajprije iz političkog Sarajeva. No, da se to neće dogoditi te da ima punu potporu Sjedinjenih Američkih Država, potvrdio je zamjenik pomoćnika državnog tajnika zadužen za zapadni Balkan Gabriel Escobar. - Visoki predstavnik ima neovisni mandat koji je zacrtan u Daytonu i mi podržavamo ne samo kontinuiranu prisutnost visokog predstavnika nego i njegove ovlasti - rekao je Escobar. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?