ZAŠTO NEMA DOGOVORA?

Bošnjački lideri ne žele se odreći prava koja su oteli Hrvatima

Lagumdžija
Foto: VL FOTO
05.12.2013.
u 09:17

Kada je u pitanju Dom naroda, u Pragu se kao polazna osnova zapravo našao raniji prijedlog HDZ-a BiH i SDP-a, gdje je ovo pitanje dosta dobro razrađeno

Kontradiktorne informacije o rezultatima međustranačkih pregovora u Pragu pokazuju da je dogovor još uvijek daleko. Određenih pomaka oko Doma naroda je bilo, ali provedba presude “Sejdić i Finci” podrazumijeva cijeli paket, a to znači i reguliranje načina izbora članova Predsjedništva BiH.

Nepoštivanje dogovora

Kada je u pitanju Dom naroda, u Pragu se kao polazna osnova zapravo našao raniji prijedlog HDZ-a BiH i SDP-a, gdje je ovo pitanje dosta dobro razrađeno. Prema prijedlogu, bilo je predviđeno da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ima 24 člana, i to po 7 iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, te tri iz reda onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici nijednog konstitutivnog naroda (‘ostali’). Dvije trećine ukupnog broja bio bi iz FBiH, a jedan iz RS-a. Prema prijedlogu, iz FBiH biralo bi se po šest Hrvata i Bošnjaka, dva predstavnika srpskog naroda te isto toliko iz reda ‘ostalih’, dok bi se iz RS-a u Dom naroda biralo pet Srba, te po jedan Hrvat, Bošnjak i predstavnik ‘ostalih’. To su značajne promjene u odnosu na sadašnju situacija, kada Dom naroda ima ukupno 15 izaslanika i gdje nema pripadnika ‘ostalih’. Usto, trenutno se svi Bošnjaci i Hrvati biraju iz FBiH, a svi Srbi iz RS-a. Dodik je pak nakon Praga rekao kako bi se iz RS-a biralo šest Srba, a jedan iz FBiH. Istodobno, SDS se protivi da se ijedan Srbin bira izvan RS-a. Problem se na pregovorima u Pragu javio i kada su Bošnjaci tražili status ‘ostalih’ kao četvrtog naroda u BiH. No, to ipak nije uspjelo. Sličnim argumentima, protiveći se navodnom nacionalnom ekskluzivitetu, SDP je osporavao i hrvatske stavove vezano uz način izbora članova Predsjedništva BiH iz FBiH. Zamjenom teza plasirana je priča o „nerealnim hrvatskim zahtjevima“, iako se u biti radi o pokušajima dva HDZ-a da Hrvatima vrate izborna prava koja su im inženjeringom Bošnjaka, i to prije svega SDP-a, oduzeta u više navrata. Bošnjaci se ne žele odreći biranja i nametanja volje Hrvatima i to je razlog što nema dogovora u FBiH. - Mi od bošnjačkih stranaka, odnosno SDP-a imamo jasan koncept koji BiH želi kao dominantni okvir. Ne želimo pristati na mogućnost da Bošnjaci i dalje biraju dva člana Predsjedništva. Zbog tih iskustava, tražimo jasne mehanizme zaštite - rekla je nakon Praga u izjavi za naš list Borjana Krišto.

Planirani ‘napadi’

Način obraćanja javnosti nakon Praga pokazuje da nekim strankama pregovori služe da bi se bolje pozicionirali u predizbornoj kampanji. „Buđenje“ Vlade FBiH i zahuktavanje borbe za prevlast u županijama pokazuje da je riječ o razrađenom pristupu na svim razinama.

Ključne riječi

Komentara 7

1H
1hrvatska2
12:36 05.12.2013.

Orginalni Wasingtonski i Dejtonski ugovori nisu toliko losi,ali su silom izmijenjeni na stetu Hrvata.Ovo je zadnja prilika da se dio stete popravi!Hrvati samo traze da im se vrati dio oteti prava.Pravda uvijek pobjedjuje ali nece s neba sama pasti za nju se treba izboriti!Morate biti ujedinjeni i ustrajni i uspjeh ce doci!

MA
mate45
14:44 05.12.2013.

Treba biti ustrajan i jedinstven u zahtjevima da hrvatski narod dobije ono što imaju drugi narodi u BiH. Ne treba šlušati antihrvatske medije (Dnevni list ) čiji pojedini novinarčići stalno nastoje ubaciti kost među dva HDZ-a igrajući na kartu kako je 90.-tka podređena a sve u interesu da bošnjaci zadrže privilegije koje imaju i da i dalje biraju Hrvatske prestavnike

BB
BbadboyM
14:51 05.12.2013.

"Ostali" prije rata i poslije rata nisu isto! To i ptice na grani znaju, tako da "kamuflirani" Bošnjaci ne bu vam išlo vako!!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?