Nakon Sarajeva i okolice

Bošnjački bogataši za Arape kupuju zemljišta prognanih Hrvata i Srba

06.06.2017.
u 12:01

Nakon Sarajeva i okolice, arapski su investitori preko domaćih “izvođača radova” nastavili kupovati zemljište diljem Bosne i Hercegovine, a posljednjih mjeseci meta im je napušteni grunt Hrvata i Srba na području Bosanske Posavine. Kako su za Večernjak potvrdili sugovornici, preko nevladinih organizacija, zaklada i fondova iz Saudijske Arabije stiže novac, a poslove reguliraju lokalni predstavnici. Jednako kao i u slučaju prodaje stanova i nekretnina u okolici Sarajeva, nakon što mjesni predstavnici kupe nekretninu, iznajmljuju je strancima na neodređeno. Prema tim informacijama, na području Plehana, poznatog katoličkog središta, investitori iz Zenice pokušali su kupiti više hektara zemljišta kako bi izgradili velike nastambe za pčele - pčelinjake. No, na kraju, uz potporu tamošnjih svećenika, to se nije dogodilo. Međutim, ostvarilo se na području Bijelog Brda u Derventi gdje je nekoliko obitelji ipak popustilo.

Najranjivija grupacija

Kako su objasnili iz Općine Derventa, tijekom veljače i ožujka bila je najaktualnija priča oko kupnje zemljišta hrvatskih prognanika, a u ožujku su domaći Bošnjaci, uz potporu stranih fondova, kupili oko 200 duluma, odnosno dva hektara zemljišta od hrvatskih obitelji Sedlić i Gaura, a bilo je zahtjeva i pritisaka i prema drugim obiteljima...

Cijeli članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?