prava i uloga županija

Bošnjačka “ljevica” ustrajava u napadima na županijske vlasti

xx
21.04.2017.
u 07:00

Nastojanja bošnjačke politike, a posebno tzv. lijevih stranaka, da što je moguće više obezvlaste i obezvrijede županije kao razinu vlasti, ponovno su jučer demonstrirana u Parlamentu Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Odluka Ustavnog suda

Zastupnik SDP-a Saša Magazinovič otvoreno je napao bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića jer je potpisao zaključak kojim je Ministarstvu civilnih poslova BiH naloženo izravno tražiti mišljenje županija o međunarodnim sporazumima u županijskoj nadležnosti bez prethodnog posredovanja entiteta Federacije BiH.

- U cilju punog poštivanja ustavnih standarda i relevantnih odluka Ustavnog suda BiH, kao i pojednostavljenja i skraćivanja postupka pribavljanja mišljenja od nadležnih županijskih ministarstva, obvezuje se Ministarstvo civilnih poslova u postupku pribavljanja mišljenja o prijedlozima međunarodnih sporazuma u oblasti koja je u isključivoj nadležnosti županija, izravno kontaktirati nadležna županijska ministarstva bez posredovanja institucija na razini FBiH te im u interesu primjenjivosti njihovih sugestija pravodobno dostavljati dokumente s naznačenim, razumnim rokovima unutar kojih se trebaju izjasniti, sukladno odredbama Zakona o upravnom postupku, piše u “spornom” zaključku.
Iako se u zaključku jasno poziva na poštivanje odluka Ustavnog suda, za zastupnike “građanskih” stranaka ovo je još jedan dobar povod za problematiziranje uloge i statusa županija. Slične istupe treba očekivati i vremenu koje je pred nama jer zapravo je riječ o kontinuiranoj politici političkog Sarajeva kojom se nastoji umanjiti ulogu županija, pa makar to značilo i kršenje odluka Ustavnog suda.

Problemi županije

Tako je ključni problem za bošnjačke stranke u dogovaranju Mehanizma koordinacije za pregovore s Europskom unijom bilo spominjanje županija i prihvaćanje bilo kakve uloge te razine vlasti u EU integracijama. Uz radikale iz Građanskog saveza, najglasniji u tome su dužnosnici SDP-a. Iz njihovih redova je krenula i inicijativa za ukidanje županija u Federaciji pod izgovorom racionalizacije i funkcionalnosti tog entiteta.

Tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović (SDP) krenuo je u akciju prikupljanja potpore od drugih gradonačelnika i načelnika te je očekivano naišao na razumijevanje bošnjačkih kolega. Prema dostupnim informacijama, “građanske” stranke će i veći dio svoje predizborne kampanje temeljiti na priči o razvlašćivanju i ukidanju županija, koje su trenutačno jedina razina vlasti u BiH na kojoj Hrvati mogu ozbiljnije utjecati na donošenje odluka.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije