Marinko Čavara, predsjednik FBiH

Bošnjacima su županije višak jer oni žele građansku državu po svom receptu

29.04.2020.
u 12:43

U doba koronavirusa ni za predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru nema odmora pa smo nakon trećeg pokušaja uspjeli pronaći termin za intervju oko stanja u ovom entitetu. Čavara se u kriznim vremenima proteklih godina, a ova država ih ima redovito, pokazuje kao glas razuma koji otvoreno progovara protiv raznih devijacija, kako onih vezanih uz politiku, kao što je SDA-ov pokušaj razvlašćivanja Hrvata, koji je postao konstanta, tako i onih vezanih za lov u mutnom koji, nažalost, imamo u svim krizama.

 

VEČERNJI LIST: Kako ste zadovoljni funkcioniranjem Federacije i njezinih političkih aktera u ovom vremenu koronakrize?

Federacija BiH uspostavljena je kao zajednica ravnopravnih Hrvata i Bošnjaka. Kasnije se ta ravnoteža narušavala, tako imamo pravi debalans odnosa i prava odlučivanja u FBiH i jednog agresivnog napada od Stranke demokratske akcije (SDA) i pokušaja da potpuno Hrvate izmjeste od mjesta odlučivanja. Pa tako imamo i da se Hrvate želi izmjestiti i s formalnih mjesta na kojima bi se trebale donositi odluke na druga mjesta odlučivanja u kojima glavnu riječ imaju neke neformalne skupine i SDA. Tako smo imali slučaj od prije mjesec dana kada smo imali pokušaj da Vlada Federacije BiH preuzme kompletno zakonodavstvo FBiH, odnosno da imaju zakonodavnu ulogu kako bi mogli donositi sve odluke na Vladi jer je tu bošnjačka većina koja bi redovito o njima važnim pitanjima i važnim za Federaciju preglasavala predstavnike HNS-a. To je jedan od primjera korištenja ovog vremena za politikanstvo.

 

VEČERNJI LIST: Osim tog primjera, imamo pokušaje bošnjačkih predstavnika i razne opstrukcije da se novac od MMF-a ne raspoređuje županijama?

Pa to potpuno korespondira s deklaracijom SDA, znači cilj je centralizacija Federacije BiH i građanska država po SDA-ovu receptu u kojoj su županije viška i ovo je zgodna prilika za realizaciju takvih programskih ciljeva. Tako bi županije ostale bez značajnog dijela sredstava u vrijeme krize, a one su podnijele veliki teret u suzbijanju epidemije i na neki način zaštitile stanovništvo od onog crnog scenarija koji je zadesio puno bogatije države. Naše inzistiranje, odnosno zalaganje HNS-a BiH, u smjeru je da se poštuju ustavne nadležnosti svih razina vlasti, i to je potpuno ispravan smjer. Pritom čestitam državnom ministru Vjekoslavu Bevandi na potpunom zalaganju poštivanja ustavnih nadležnosti svih razina vlasti i tome da županije budu prepoznate odmah u raspodjeli sredstava jer je činjenica da Vlada Federacije BiH donese jednu odluku pa je poništi, a na štetu županija i općina. Tako se onda preusmjere sredstva za županije i općine na neku drugu stranu pa tako bez uključenih županija u ovaj proces nema ni jamstva da bi sredstva od MMF-a bila raspoređena i njima.

 

VEČERNJI LIST: Kolike će posljedice ova zdravstvena kriza ostaviti na gospodarstvo i jeste li zadovoljni mjerama koje se spominju?

Svjedoci smo da su u mnogim bogatijim državama, puno boljima i organiziranijima štete ogromne. Njih ćemo vjerojatno zbrajati iduće godine i tek tada vidjeti određene posljedice. U ovom razdoblju jasno je da ni Vlada Federacije BiH, bez obzira koliko imali primjedbi na njih, ne može riješiti sve probleme prouzročene pandemijom koronavirusa. Ali prvenstveno zagovaram ono što rade za gospodarstvo i zalažem se da se, koliko god je to moguće, pomogne svim gospodarstvenicima, prvenstveno u očuvanju radnih mjesta, pa gospodarstvenicima da se sačuvaju kao pravni subjekt, gospodarski subjekt. Vlada Federacije BiH mora pomoći prvenstveno onima koji su otpušteni sa svojih radnih mjesta, njih više od 20 tisuća koji se nalaze na evidenciji službe za zapošljavanje, a onima koji su ostali zaposleni, da na minimalni osobni dohodak plati, umjesto poslodavca, doprinose za zdravstveno, mirovinsko... Time mi osiguravamo i isplate mirovina i naknada za nezaposlene i osiguravamo isto tako da zdravstveni sustav funkcionira.

 

VEČERNJI LIST: On je ovih dana i najspominjaniji u pozitivnom kontekstu pa kako vi komentirate rad cjelokupnog zdravstvenog sustava FBiH za vrijeme krize?

Sada smo vidjeli koliko je važno da taj sustav dobro funkcionira i da ima sredstava kojima treba spašavati živote i ja im ovom prilikom čestitam, svima njima koji su radili. Vjerujem da su loši primjeri postupanja medicinskih djelatnika ogromna manjina u odnosu na one vrijedne i predane koji su neumorno i bespoštedno tražili način kako pomoći svakom pacijentu koji dođe u njihovu zdravstvenu ustanovu.

 

VEČERNJI LIST: Dogodio se skandal “Srebrena malina” te je to poljoprivredno gospodarstvo Fikreta Hodžića, inače TV voditelja, uvezlo u BiH sto respiratora vrijednih 10,5 milijuna maraka. Što reći na ovakve pojave u društvu?

Ja sam više puta u proteklom razdoblju osudio svako profiterstvo u kriznim vremenima, počevši od političkog do kriminalno-korupcijskog, i apsolutno puno teže treba vrednovati takva nedjela u vrijeme prirodne nepogode jer višestruko štete stanovništvu. Sada kada bismo trebali svi biti uključeni u pozitivne aktivnosti na zaštiti zdravlja i zaštiti života na ovim prostorima, jasno osuđujem ovakve postupke i javno tražim da istražna tijela ustvrde stvarno stanje i da procesuiraju sve one koji su pokušali napraviti ili napravili kriminalno djelo.

 

VEČERNJI LIST: I u vremenu poplava 2014. imali smo ovakvih stvari?

Ni tada u vremenu poplava nismo, nažalost, dobili neke posebne istrage, ali ovaj put treba ustrajati i naći one koji su organizirali ovakvo nešto jer to ne može raditi pojedinac. I sama činjenica da poljoprivredno gospodarstvo nabavlja respiratore sama je po sebi apsurdna i iza toga mogu biti svakakve zakonske devijacije. Stoga još jednom pozivam istražitelje da utvrde što je stvarno stanje i sukladno tome postupe po zakonu. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?