objavljen popis birača

Bošnjaci u Mostaru imaju prednost od 2000 dopisnih glasova za izbore

30.10.2020.
u 20:21

Središnje izborno povjerenstvo BiH na posljednjoj žurnoj sjednici donijelo je odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2020. godine za Grad Mostar. Tom odlukom utvrđeno je da će se na izvodu iz središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za Grad Mostar naći ukupno 3974 birača, piše Večernji list BiH. Taj su popis objavili i na svojoj web-stranici u cilju osiguranja točnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta središnjeg biračkog popisa.

Korištenje državnih resursa

Na istoj sjednici SIP BiH donio je odluku kojom se odbija upis u izvod iz središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za Grad Mostar za 441 birača. Odluka je objavljena na web-stranici, no pri tome nisu objavljene osobe kojima nije prihvaćena registracija za lokalne izbore. Svi oni koji žele provjeriti jesu li upisani na popis birača za glasovanje izvan zemlje to mogu učiniti na web-stranici izbori.ba te najkasnije do večeras u ponoć mogu podnijeti žalbu Žalbenom odjelu Suda BiH preko SIP-a BiH. Žalbe se dostavljaju faksom na broj +387 33 251 329, e-mail adresom prijavapp@izbori.ba ili osobno u sjedište SIP-a BiH, Ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo. Za razliku od drugih sredina gdje su utvrđene određene nepravilnosti pa je popis za glasovanje izvan zemlje ostao “otvoren” za eventualna brisanja onih koji zloporabe propise, dotle je popis za Mostar zaključen, što, s obzirom na utjecaj bošnjačkih stranaka SDA i DF-a i njima bliskih srpskih stranaka, može značiti da su “zadovoljni” brojem prijavljenih birača. Ranije je najglasnije Hrvatska stranka prava (HSP) ukazivala na zloporabu lobiranja za glasovanje tek određenoga naroda i određene političke opcije. 
“U ovom poslu i procesu registracije izravno koordinira ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja je od veleposlanstava BiH napravila produženu ruku Stranke demokratske akcije (SDA). Tu prednjače veleposlanstva u Norveškoj, Danskoj i Austriji, i to bez skrivanja, javno lobira za glasove Bošnjaka, i to konkretno stranku SDA. Nažalost, tome doprinosi i katastrofalna kadrovska politika Hrvata u BiH koja godinama nije imala svoje veleposlanike u europskim zemljama, gdje uglavnom žive Hrvati, kao i uzurpator člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata Željko Komšić, koji je povukao i ono malo blijedih hrvatskih veleposlanika i zamijenio ih kadrovima svoje stranke DF-a”, naveli su. Ovo se svojevrsno upozorenje prije više od mjesec dana pokazalo točnim. Upravo se za glasovanje u Mostaru najviše prijavilo birača iz Danske, Švedske, Njemačke, Norveške, ali iz SAD-a te Švicarske. Istodobno, doznaje se i kako je SIP najveći broj prijava odbio upravo od birača iz Hrvatske. Stranački aktivisti koji su već analizirali ove popise zaključili su kako se na njima nalazi oko 2300 bošnjačkih birača, zatim oko 1000 Srba te oko 600 Hrvata. To pak potvrđuje i kako su hrvatske političke stranke jako podbacile u lobiranju birača da se odazovu glasovanju, što pak nije slučaj u lokalnim sredinama u središnjoj Bosni ili pak Posavini gdje su njihovi kolege odradili lavovski dio posla.

Prebrojavanje naroda

S obzirom na to da se svaki izbori u Bosni i Hercegovini uglavnom svode na nacionalno (pro)biranje, tako se 50 dana prije izbora može zaključiti kako bošnjačke stranke već vode za oko 2000 glasova. Dakako, uz uvjet da svi oni koji su se prijavili za glasovanje poštom, tu dužnost i obave navrijeme. Uz to, s obzirom na nelegalni saziv SIP-a i utjecaj koji tamo imaju bošnjačke stranke, nije isključeno da u središtu za brojanje bude dodana još koja “vreća” s glasovima. U takvim okolnostima najveće će biti iskušenje bitnije povećati izlaznost glasača na redovitim biračkim mjestima, što do sada, od općih do lokalnih izbora, također nije bio slučaj u većinskom hrvatskome dijelu grada Mostara. •

 

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
21:03 30.10.2020.

Bas zanimljivo kako se za glasovanje u Mostaru prijavilo najvise iz onih zemalja u koje su ih «legitimni» Hrvati protjerali nakon sto su im pokrali stanove, popljackali imovinu, zatvorili ih u logore i zna se sta dalje. Eto im ti Mostarci nisu tad valjali u Mostaru, a sad im ne valjaju ni kad su vani.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?