Revizija okončana farsom

Bošnjaci traže od Izetbegovića ostavku, a Tužiteljstvo BiH vodi istragu o agentu Softiću

11.03.2017.
u 07:00

Nije dugo trebalo čekati da se objasni kako Međunarodni sud pravde (ICJ) nije odbio zahtjev bošnjačke strane za reviziju presude protiv Srbije za genocid zbog “interesa velikih sila”, kako se odluku odmah protumačilo u Sarajevu, nego zbog nepostojanja legitimiteta agenta BiH Sakiba Softića pred ovom institucijom, što su on i bošnjačko vodstvo predvođeno Bakirom Izetbegovićem znali još u svibnju 2016., ali su svejedno tu informaciju zatajili javnosti, piše Večernji list BiH. No, nije zatajio ICJ te je javnost izvijestio o tome što je odgovorio Softiću. 
“Pismom, datiranim 26. svibnja 2016., tajnik Suda informirao je Softića kako je nužno novo imenovanje.

Nije trebala suglasnost?!

Sud nije dobio nikakav dokument koji bi potvrdio da je Softić imenovan u svrhu procesa za reviziju presude iz 2007. ”, precizirao je predsjednik Međunarodnog suda pravde Ronny Abraham. Nakon objave ove informacije uslijedio je očekivani zahtjev za političkom glavom Bakira Izetbegovića od drugih bošnjačkih stranaka, kao i srpskih, dok je pak sam Izetbegović potvrdio kako neće podnijeti ostavku, a Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu zbog lažnog predstavljanja pred ICJ-om. 
Na taj korak u Tužiteljstvu BiH odlučili su se nakon što je predsjednik ICJ-a Ronny Abraham, u pisanoj izjavi objavljenoj u četvrtak, potvrdio kako je Softića izvijestio da ga Sud više ne smatra pravnim zastupnikom BiH, odnosno kako je za potvrđivanje takvog njegova statusa iz postupka koji je okončan presudom 2007. godine potrebna nova odluka Predsjedništva BiH. Iako je to znao i Izetbegović, on u činjenici da je tu informaciju zatajio javnosti ne vidi ništa prijeporno. Kaže kako ne pomišlja na ostavku. 
“Naravno, ostavku neću podnijeti jer činim upravo ono zbog čega me moj narod izabrao. Što se tiče pisma registrara, znao sam kao i moj tim stručnjaka, naravno”, rekao je Izetbegović. Pri tome je objasnio kako Softiću nije trebala nova suglasnost, a smiješnim smatra otvaranje istrage protiv već sada očito bivšeg agenta. “Mislim kako su to sve neozbiljne stvari, ne vrijede komentara. Softić je napravio ozbiljan posao oko zahtjeva. Nitko ništa nije skrivao, znalo se sve. Nije to samo moja odluka. Ja sam dao podršku i ne kajem se, ponovno bih isto uradio. Naši pravnici traže pravdu za ovaj narod. Ono što je presuđeno 2007. godine uopće ne korespondira s ulogom Srbije u pokolju, etničkom čišćenju i genocidu. Ono što su Židovi uradili za istinu, da se strane ne izjednače - mi ćemo to nastaviti raditi”, rekao je Izetbegović. Njegova stajališta nisu, međutim, dijelile druge bošnjačke političke stranke koje su odreda zatražile njegovu ostavku. 
“Mi, kao dobronamjerni ljudi, koji su iskreno željeli da pravda bude zadovoljena, primitivno smo izmanipulirani, ali još i mnogo gore, Izetbegović je istodobno to učinio i žrtvama genocida i kompletnoj javnosti, pa vjerujem i samom SDA.

SBB, SDP, mladež SDA

Ovakvo moralno i političko posrnuće treba imati jedino mogući epilog - odlazak s časne i odgovorne dužnosti člana Predsjedništva BiH. Uostalom, njegovi glasači ga nisu izabrali da ništa ne radi i da im laže, naprotiv, da bude vrijedan, pošten i narodu govori istinu bez manipulacija i političkih igara, čak i s tužbom za genocid”, stav je čelnika Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića. 
“Najčasniji izlaz i za gospodina Izetbegovića i za stranku koju zastupa i predstavlja je da podnese neopozivu ostavku na mjesto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine jer on je izgubio svaki oblik legitimiteta da bilo koga zastupa, pogotovo interese države Bosne i Hercegovine u toj instituciji”, rekao je dužnosnik SDP-a BiH Damir Mašić. Nakon ove političke i pravne blamaže uslijedila je akcija Mladeži SDA.

Pokrenuta je prava akcija spašavanja Bakira Izetbegovića i izražavanja potpore preko službenih i privatnih profila na Facebooku. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?