Sanel Babić

Bosanac koji lansira NASA-ine rakete u svemir

Sanel Babic
20.02.2016.
u 20:31

Sanel Babić je Bosanac koji je za vrijeme rata napustio BiH. U Indijani je završio fakultet za elektroniku, a kao specijalizirani programer i inženjer elektronike radi za “United Launch Alliance” u Denveru, najveću raketnu tvrtku, koja za NASA-u lansira satelite i robote na Mars.

Njegov put od izbjeglice iz Vlasenice do Amerike nije bio lagan. 

"Iz Vlasenice sam 1992. godine izbjegao zajedno s majkom i dvogodišnjom sestrom. Našli smo spas u Njemačkoj gdje smo proveli šest godina. U Njemačkoj sam naučio jezik te sam se počeo baviti programiranjem iz hobija. U SAD sam došao 1998. godine. Tu sam završio školu", kaže Babić, javlja N1. 

Atlas i Delta rakete koje koristi tvrtka za koju radi lansirale su sve robote koje je NASA poslala i koji se trenutno nalaze na Marsu, kao i tri znanstvena satelita koji i danas orbitiraju oko Marsa. Babić kaže kako je rad za ovu tvrtku njegov "dječji san".

Gost Novog dana na N1 je stručnjak za crtanje elektronskih shema u programu “Zuken E3“. On drži tečajeve i treninge za inženjere da se znaju služiti ovim programom koji služi za crtanje svega, kako kaže Babić, od samog lansiranja rakete do satelita koji se šalju.

"Prvo sam potpisao ugovor na godinu, dokazao se, a onda dobio posao. Što točno radim, nemam slobodu reći, ali, generalno, implementirao sam “Zuken E3”, osobno nacrtao blizu 600 shema. Treniram i učim nove radnike u ovoj aplikaciji i podržavam 60 novih dizajnera širom tvrtke".

Babić je objasnio kako postoji razlika između NASA-inih misija ovisno od instrumenata koji se nalaze u sondama ili koji su njihovi ciljevi.

NASA uskoro očekuje i dolazak satelita "Juno", koji će doputovati do Jupitera 4. srpnja 2016., a koji je lansiran 2011.

"Zanimljivo je da neke putanje do planeta traju i do 10 godina. Ta iščekivanja su posebno zanimljiva".

Iščekivanja raketa izgleda kao što i prikazuju holivudski filmovi, otkrio je Babić, koji je dodao da je samo lansiranje "najvažnije i najzanimljivije" za njegovu tvrtku. 

"Samo lansiranje rakete čiji se sustav sastoji od stotinu tisuća žica znači da može biti i milijun problema. Kada prvih nekoliko sati prođe bez problema to je za nas razlog za slavlje".

Na kraju je poručio svim mladim Bosancima i Hercegovcima da "zasuču rukave" te da uzmu neki najobičniji hobi, nešto novo i da se tome posvete.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije