Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Borovac-Patten:Osigurati jednak pristup i obim prava za žrtve seksualnog nasilja

03. listopada 2017. u 11:21 0 komentara 37 prikaza

Specijalna predstavnica generalnog tajnika Ujedinjenih naroda za prevenciju seksulanog nasilja Pramila Patten je, na poziv ministrice za ljudska prava BiH Semihe Borovac i rezidentne koordinatorice UN-a Sezin Sinanoglu, doputovala u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Prvog dana posjete održan je radni sastanak ministrice Borovac i specijalne predstavnice Patten, kojem je prisustvovala i rezidentna koordinatorica Sinanoglu, a tijekom kojeg su rezimirani rezultati Zajedničkog projekta UN-a „Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tijekom sukoba u BiH“. 

Borovac i Patten su se usuglasile kako se moraju iznaći modaliteti da se osigura jednak pristup i obim prava za sve žrtve seksualnog nasilja tijekom sukoba u BiH.

Ministrica Borovac je zatražila i podršku UN-a za ispunjenje obaveze BiH, a koja se ističe u izvještajima Europske komisije o napretku BiH kao i brojnim preporukama UN-ovih komiteta, da usvoji državni zakon o žrtvama torture. To je, kako je naglasila Borovac, jedini način da se osiguraju jednaka prava svim žrtvama torture u našoj zemlji.

Zajednički je zaključeno da je u idućem razdoblju, pored zdravstvene i psihofizičke pomoći, neophodno uložiti maksimalne napore u ekonomsko osnaživanje žrtava ratnog silovanja te borbu protiv njihove stigmatizacije, čemu je posvećena i konferencija koja će sutra biti održana u Sarajevu.

Patten je u bosanskohercegovačku prijestonicu doputovala povodom održavanja konferencije o ublažavanju stigmatizacije koja će biti održana u Sarajevu u organizaciji UNFPA i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH -priopćeno je iz tog ministarstva.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.