inkluzija Roma u društvo

Borovac: BiH predana rješavanju romske problematike

romi
10.04.2017.
u 12:50

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je danas u Sarajevu da BiH veliku pažnju posvećuje inkluziji Roma u društvo. Prije početka svečane sjednice Odbora za Rome, koja se održava povodom 8. travnja, Međunarodnog dana Roma, Borovac je kazala da je BiH predana rješavanju romske problematike i za tu svrhu izdvaja značajna sredstva.

Po njezinim riječima, samo do sada iz državnog proračuna je izdvojeno više od 21 milijun KM.

- Kad tome dodamo 10 milijuna KM iz IPA sredstava i sredstva koja izdvajaju niže razine vlasti, možemo reći da se poboljšanju života Roma u BiH posvećuje značajna pažnja - ustvrdila je ministrica.

Dodala je da je prema podacima relevantnih međunarodnih organizacija, na planu rješavanja stambenih pitanja romske populacije, BiH na prvom mjestu među zemljama regije. Također, navela je značajno poboljšanje i kada je u pitanju pristup zdravstvenoj zaštiti, kao i redovitom osnovnom obrazovanju romske populacije, što ishodi i većem upisivanju u srednje i visoke škole.

Istaknula je da ono čime nisu zadovoljni u vezi s romskom populacijom jeste zapošljavanje, iako se izdvajaju značajna sredstva putem zavoda za zapošljavanje. Iznijela je podatak da je od 2009. do 2016. godine samo oko 680 Roma koristilo programe zapošljavanja ili samozapošljavanja putem zavoda.

- Najnoviji podaci govore da ih na uredima za zapošljavanje ima oko 2.600 - naglasila je.

Najavila je da će posebnu pažnju posvetiti mapiranju potreba romske populacije na čemu će se temeljiti i sve dalje aktivnosti.

Šef Misije OESS-a u BiH veleposlanik Jonathan Moore je ocijenio da se vide konkretni uspjesi što se tiče Roma i na lokalnoj razini u BiH.

- Tim OESS-a širom BiH se aktivno angažira s Romima na pitanju obrazovanja, stambenog zbrinjavanja, a vidimo i sve više posla za Rome - kazao je Moore.

Naglasio je da je nedavno upoznao i Romkinju Melinu Halilović u Visokom koja je demokratski izabrana članica Općinskog vijeća Visoko.

- Želimo vidjeti, ne samo u javnom sektoru više Roma nego i na političkim pozicijama, da bi mogli koristiti svoj glas - dodao je Moore.

Predsjednik Odbora za Rome Mujo Fafulić je kazao da je Međunarodni dan Roma jako važan dom za romsku zajednicu u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?