Doba pandemije u bih

Bolove u vratu i leđima nakon online nastave ima 73% srednjoškolaca

02.08.2021.
u 21:00

Čak 63% učenika osnovne i 73% srednje škole smatra da se njihova fizička aktivnost značajno smanjila tijekom posljednjih godinu i pol dana, odnosno od pojave pandemije koronavirusa, piše Večernji list BiH

Što je donijela online nastava

Čak 20% učenika srednje škole smatra da su stres i fizička aktivnost povezani, odnosno da visoku razinu stresa uzrokuje smanjena razina fizičke aktivnosti i obrnuto, pokazalo je istraživanje u kojem su sudjelovala 142 učenika srednje škole i 50 učenika osnovne škole iz BiH. Uz to što izmijenjen način života ima utjecaja na psihičko zdravlje, dulji boravak pred računalima, televizorima, mobitelima ostavlja posljedice i na mišićno-koštani sustav. Potvrđuju to i podaci iz ovog istraživanja.

Gotovo 56% učenika osnovne i 73% srednje škole u posljednjih godinu osjetilo je bolove u mišićno-koštanom sustavu. Učenici srednje škole najviše bolova osjetili su u području vrata (60%), gornjeg dijela leđa (51%), ramena (42%) te donjeg dijela leđa (65%). Učenici osnovne škole najviše bolova osjetili su u području vrata (27%), donjeg dijela leđa (23%), u koljenima (30%) te u gležnjevima stopala i u stopalima (20%). Treba naglasiti da 60% učenika osnovne škole koji su sudjelovali u ovom istraživanju smatra da su bolovi prouzročeni ili povećani uvjetima online nastave, dok njihovo mišljenje dijeli 47% učenika srednje škole. Učenici osnovnih i srednjih škola tjedno provode više od 20 sati za mobitelima, tabletima, računalima.

Kada je riječ o online nastavi, alarmantan je podatak da 37% učenika srednje škole misli kako uopće ne postiže identičnu razinu produktivnosti u kućnim uvjetima u odnosu na nastavu u učionici. Samo 10% njih smatra da imaju jednaku produktivnost. Kod djece osnovnih škola 64% učenika vjeruje da ne postiže identičnu razinu produktivnosti u kućnim uvjetima.

Više od polovine srednjoškolaca uviđa vezu između fizičkog okruženja u kući i motivacije za učenje, a 75% učenika osnovnih i srednjih škola prijavljuje da ih razina buke ometa u radu i učenju. Ovo istraživanje, čiji bi rezultati trebali biti nadležnima smjernice prilikom organiziranja sljedeće školske godine, proveli su Tarik Pračić, Ena Smajović, Amina Adrović, Amna Buljušmić, Melisa Kecanović, studenti treće godine psihologije, s profesoricom Dženanom Husremović.

Staro normalno i pitanja

Kako navodi školegijum.ba, pripremili su anketu s pitanjima kako bi prikupili osnovne podatke o razini fizičke aktivnosti učenika tijekom tjedna, izmjenama u fizičkim aktivnostima u pandemiji, bolovima u mišićno-koštanom sustavu u posljednjih 12 mjeseci, mišljenja o povezanosti s online uvjetima obrazovanja i življenja, tjednom vremenu korištenja računala, prakticiranju pravilnog držanja tijela, zadovoljstvu ergonomskim karakteristikama učionica i domova, razini produktivnosti u domovima te o zadovoljstvu procesom učenja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije